325 ANYS DE SITGES

                                                              clicar aquí >página en castellano 

REIAL, VENERABLE I IL·LUSTRE CONGREGACIÓ DE NOSTRA SENYORA DELS DOLORS DE SITGES

CELEBRACIONS DEL
325è ANIVERSARI DE LA FUNDACIÓ
SALUTACIÓ DE LA JUNTA
La Reial, Il·lustre i Venerable Congregació de Nostra Senyora dels Dolors, coneguda a la vila com la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors, celebra enguany un gran aniversari, els 325 anys de la seva fundació.
Transcrivim de l’opuscle “Nostra Senyora dels Dolors“, aquesta recopilació sobre aquest fet, escrit per Blai Fontanals:
“La Congregació de Nostra Senyora dels Dolors, fou autoritzada, el 1693, pel bisbe de Barcelona Dr. Benet de Sala (1698/1715).
La nostra Congregació es va constituir a Sitges el desembre de 1693. Fou en el convent del Bonsuccés de Barcelona, on el Pare Fr. Salvador Bartra, secretari, i cumplint en mandat del Provincial dels Servites i Prior a Espanya de la O.S.M.V, el P. Fr. Gregori Balaguer, extengué en nom d’aquest, en data del 20 de desembre del 1693, el permís i la facultat perquè el llavors rector de la parròquia, Rnt. Dr. Benet Verdera, pogués fundar a la nostra vila de Sitges, la nostra Congregació parroquial de la Mare de Déu dels Dolors”.
Des de la Junta, volem que aquesta celebració dels 325 anys de la nostra fundació sigui un temps on la figura principal que dóna nom a la nostra Congregació, la Mare de Déu dels Dolors, tingui un espai i un temps molt especial de culte.
Per això, la millor manera de fer-ho és dedicar-li tot un any sencer per poder contemplar, així, el seu misteri profund de fe que ens ha d’ajudar a refermar, més encara, la nostra condició de cristians. Aquest any d’aniversari començarà aquesta Setmana Santa del 2018 i acabarà el Divendres Sant del 2019.
Aquesta celebració extraordinària dedicada a la Mare de Déu se’ns dubte és una festa que ens ha de portar al Crist. Contemplant a Maria, Ella ens portarà a contemplar i entendre la historicitat de certs fets de la vida de Jesús.
Som una Congregació religiosa, som una Congregació parroquial, no celebrem, solament, els 325 anys d’una institució, celebrem els 325 anys de la fe i la devoció cap a la Mare de Déu dels Dolors.
Aquesta celebració, ens convida, a donar gràcies a Déu perquè a la nostra vila de Sitges, durant tots aquests segles, el sitgetans hem mantingut viva la nostra fe i la nostra devoció vers la nostra Mare Dolorosa.
Durant aquest any, un record i un agraïment molt especial per a tots aquells que al llarg del temps han format part de les diferents Juntes de la nostra Congregació, pels seus Priors, per a tots aquells que han format part de les diferents Juntes, per a tots els associats i associades, per a tots aquells qui, al llarg de la vida de la nostra Congregació, ens han deixat i que ara ja comparteixen la Vida Nova de Jesús ressuscitat, pels nostres benefactors, per a totes les senyores que durant un any, divendres rera divendres, han tingut cura de la imatge de la Mare de Déu com administradores, per totes les camereres de la nostra Verge, per a tots aquells que amb molt d’amor i devoció han portat o porten la imatge de la nostra Mare en la processó del Divendres Sant, per a tots aquells que d’una manera anònima l’han acompanyat pels nostres carrers. Per a tots i totes les persones que han col·laborat o col·laboren.
Que aquesta celebració, sigui un alè, un nou impuls, un aire renovador i esperançador per a seguir mantenint, la nostra fe i la nostra devoció vers la Mare de Déu dels Dolors i per a seguir treballant perquè la nostra Congregació tingui molts més anys de vida en el sí de la nostra parròquia.
325 anys d’esforços i d’il·lusions. 325 anys de pietat popular. 325 anys d’història de la nostra Congregació.
A TOTS, moltes gràcies i per molts anys!

La Junta de Reial, Il·lustre i Venerable Congregació de Nostra Senyora del Dolors.
EN EL 325 ANIVERSARI DE LA CONGREGACIÓ DELS DOLORS DE SITGES
No és fàcil determinar en quin moment s’arriba al culte litúrgic de les imatges. Molts volen veure en la frase de sant Basili en el Concili II de Nicea un precedent d’aquest fet: “d’honor rendit a la imatge redunda en el seu model”. Certament, a partir de finals del segle VII comencem a documentar disposicions conciliars que regulen el fet i poc després assistirem a les crisis iconoclastes de l’imperi bizantí.
A l’època moderna, i a partir de la Reforma, algunes confessions cristianes van tornar a l’esperit anterior al Concili de Nicea i van rebutjar el culte litúrgic de les imatges, mentre que les esglésies catòlica i ortodoxa han mantingut viu fins els nostres dies aquest culte i la potenciació de l’art religiós. El Concili Vaticà II entén que l’art religiós i l’art sacre “per la seva naturalesa estan relacionats amb la infinita bellesa de Déu, que intenten expressar d’alguna manera per mitjà de les obres humanes”.
Les manifestacions processionals de Setmana Santa són fonamentalment una exhibició pública d’un conjunt d’expressions plàstiques que, ordenadament, recorden el cicle de la Passió de Jesús de Natzaret. Aquestes manifestacions són dinamitzades gràcies al conjunt de germandats i confraries els objectius de les quals, amb històries singulars, resten inexorablement vinculades al sentit que la seva vida constitutiva els imposa per voluntat pròpia.
Les germandats i les confraries són expressions singulars de vida comunitària eclesial, de fraternitas christiana, que des d’una vocació solidària i amb un ideari propi volen viure i transmetre els valors de l’evangeli als seus membres i a la societat en general. Tenen el gran repte i la responsabilitat de conduir les seves accions des de la comunió eclesial i l’Església, a la vegada, ha de saber acollir-les amorosament, ajudar-les i orientar-les d’acord amb els valors de l’Evangeli.
Per totes aquestes raons, les processons de Setmana Santa només poden ser enteses, essencialment, des del prisma de la fe cristiana, tot i que després el fenomen pugui presentar prismes i matisos de caràcter cultural, etnogràfic o estètic. La negació d’aquest fet és tancar els ulls a la realitat i la reducció als aspectes segons és caure en un reduccionisme que ens impedeix arribar al nucli essencial i històric d’aquestes manifestacions.
Les processons de Setmana Santa són un bon complement de les celebracions litúrgiques. Des de l’àmbit de la manifestació de religiositat popular i des de l’experiència de la vida litúrgica  en comunitat eclesial el cristià pot viure en plenitud els esdeveniments fonamentals de la Fe cristiana. Això és: la institució de l’Eucaristia, la passió i mort de Jesús a la creu i la gloriosa resurrecció de Crist. És allò que entenem com el tríduum pasqual, el fonament de la fe cristiana. Aquesta fe és viva, s’actualitza cada moment, en cada celebració, en cada manifestació religiosa. Per tant, el sentit de la litúrgia i de les processons no només és recordar aquest conjunt d’esdeveniments sagrats, sinó celebrar-los amb la convicció plena que amb la resurrecció de Jesús la mort ja no és un destí sinó una pasqua, un pas cap a la plenitud de la vida eterna.
Mn. Josep Pausas Mas, Rector de la Parròquia de Sitges


+info> Congregació dels Dolors de Sitges


CADA DIVENDRES DE L’ANY
AL CAMBRIL DE LA MARE DE DÉU DELS DOLORS

A les18 h
Res de la corona dels Set Dolors de la Mare de Déu 
a càrrec de diferents ex-administradores

PRIMER DOLOR

Contemplem, Senyora, el dolor que patíreu en la profecia de Simeó, quan us digué que la Passió del vostre Fill seria una espasa de dolor que travessaria el vostre cor.

SEGON DOLOR

Contemplem, Senyora, el dolor que patíreu en l’exili a Egipte, pobra i necessitada en aquell llarg camí.

TERCER DOLOR

Contemplem, Senyora, el dolor que patíreu en la pèrdua del vostre Fill a Jerusalem durant tres dies.

QUART DOLOR

Contemplem, Senyora, el dolor que patíreu en trobar el vostre Fill amb la pesada creu sobre les seves espatlles, caminant cap al Calvari, entre escarnis, injúries i caigudes.

CINQUÈ DOLOR

Contemplem, Senyora, el dolor que patíreu en veure agonitzar i morir el vostre Fill a la creu entre dos lladres.

SISÈ DOLOR

Contemplem, Senyora, el dolor que patíreu en rebre als vostres braços el vostre Fill mort, per la salvació de tots nosaltres.

SETÈ DOLOR

Contemplem, Senyora, el dolor que patíreu en vostra Soledat, sepultat ja vostre Fill.


Pàgines de DOCUMENTS DE L’ORDE

Aquestes pàgines del Blog «Servites de Catalunya» ofereixen a les Fraternitats del Consell la possibilitat de conèixer els Documents de l’Orde dels Servents de Maria de l’Arxiu Digital del Consell, i poder demanar els arxius pdf compaginats per imprimir fàcilment al Servei gratuït de comandes a: servitesdecatalunya@gmail.com o al mòbil i WhatsApp 697 42 55 17, atès que la còpia i impressió des d’aquestes pàgines en format continuat resulta excessivament complexa.

Septenari i Corona dels Dolors de la Mare de Déu 


DESEMBRE 2018 
CELEBRACIÓ DEL 325 è. ANIVERSARI 
A L’ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT BARTOMEU I SANTA TECLA
Dissabte 15 de desembre 
(La imatge quedarà exposada al presbiteri de l’altar major)
acabada la missa vespertina de les 19,3o h
VETLLA DE PREGÀRIA A MARIA
Diumenge 16 de desembre
A les 12 h
SOLEMNE MISSA D’ACCIÓ DE GRÀCIES PEL 325è ANIVERSARI
Durant la celebració, Benedicció de la placa que després quedaria posada al cambril de la Mare de Déu recordant aquesta efemèride i en el moment de l'ofertori les diferents Congregacions convidades d'arreu de Catalunya, amb les seves banderes, estàndards o penons que els representen seran presentades.
A les 17 h
PROCESSÓ SOLEMNE EXTRAORDINÀRIA DE LA MARE DE DÉU DEL DOLORS
Amb la participació amb els seus estàndards, penons i banderes de les Fraternitats dels Dolors de Catalunya


QUARESMA 2019
LA MARE DOLOROSA ACOMPANYA EL SEU FILL
JESÚS EN EL CAMÍ DEL CALVARI: “ELS VIA-
CRUCIS”
“Maria visita els nostres temples sitgetans”
La imatge de la Mare de Déu del Dolors quedarà exposada en els
diferents temples i ermites sitgetanes on, aquella setmana, s’hi
celebri el Via Crucis a les 17,30 h 
Al finalitzar, l’exercici pietós del Via Crucis
Pregària a Maria Dolorosa contemplant el seu Fill camí del calvari

PROGRAMA
Dia 10 de Març XXIV TROBADA “Servites de Catalunya”
(Fraternitats dels Dolors de Catalunya) a la ciutat de MataróDia 17 de Març Via Crucis a l’església de Sant Joan

Dia 24 de Març Via Crucis a l’ermita de Sant Sebastià

Dia 31 de Març Via Crucis a l’ermita de la Trinitat

Dia 7 d’abril Via Crucis al Santuari del Vinyet
SETMANA SANTA 2019
CLAUSURA DE L’ANY DEDICAT A LA MARE DE DÉU DELS DOLORS
A L’ERMITA DE SANT SEBASTIÀ
dia 12 d’Abril
DIVENDRES DE DOLOR
De les onze del matí fins a les vuit del vespre
Exposició de la imatge de la Mare de Déu dels Dolors
A les18 h
Res de la Corona a la Mare de Déu dels Dolors
Seguidament, acte de comiat a les administradores sortints i pressa de possessió de les noves administradores
Dissabte, 13 d’Abril de les 11 h a les 14 h i de les 17 h a les 20 h
Exposició de la imatge de la Mare de Déu dels Dolors
A les 18 h
Res del Rosari a la Mare de Déu dels Dolors
Dia 14 d’Abril
DIUMENGE DE RAMS
De les 11h a les 20h
Exposició de la imatge de la Mare de Déu dels Dolors 
A L’ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT BARTOMEU I SANTA TECLA
Del DIJOUS SANT dia 18 d’abril al DIVENDRES SANT dia 19 d’abril
(En horari de les celebracions litúrgiques)
El nostre misteri de la Mare de Déu dels Dolors restarà exposat conjuntament amb altres passos sitgetans dins l’església parroquial
      Altar de la Mare de Déu de Montserrat: Pas dels Escolapis i Pas de la Flagel·lació
      Altar de la Mare de Déu dels Dolors: Pas de la Mare de Déu dels Dolors
      Capella de l’Ecce Homo: Pas de l’Ecce Homo i Veracreu
      Altar del Sant Crist: Sant Crist
El Pas dels Mariners s’exposarà a l’antiga Confraria de Pescadors (C/ Carreta) i el Pas del Sant Sepulcre al Palau del Rei Moro (C/ d’en Bosc)
dia 19 d’Abril
DIVENDRES SANT
A les 22 h PROCESSÓ DELS MISTERIS
Al finalitzar la processó
Pregària de cloenda i paraules de clausura de l’any dedicat a la Mare de Déu dels Dolors


ALTRES ACTIVITATS
Durant l’any es realitzaran diferents activitats de caire cultural que ja s’ha aniran anunciant

MARE DE DÉU DELS DOLORS
Mare de Déu dels Dolors,
que en començar Setmana Santa,
voleu posar la vostra planta
en un cambró voltat de flors,
i entre doblecs de seda i ciris
en canelobres argentats,
gireu els ulls humitejats
per set espases de martiris:
el vostre cor ens ofreneu
perquè beguem en el seu calze
i amorosiu nostre intern salze
amb la dolçor de vostra veu,
imperceptible per l’oïda,
mes en nostra ànima, estergida.


Fragment de la poesia Mare de Déu dels Dolors, de l’autor

Salvador Soler i Forment, del llibre Càntic del Vinyet i altres poemes


PREGÀRIA
Puríssima Verge Maria, traspassada de dolor, per la profecia de Simeó; afligida en el vostre exili a Egipte, trista i atribolada buscant el Fill perdut, plena d’amargura en trobar-lo camí del Calvari; angoixada veient-lo agonitzar i morir a la creu, turmentada rebent-lo als vostres braços mort, sola i desconsolada deixant-lo enterrat en el sepulcre.
Recordeu-vos, oh piadosíssima Verge Maria del Dolors, que mai no s’ha sentit dir que ningú que hagi implorat la vostra assistència i reclamat el vostre auxili, hagi estat abandonat de Vós. Animats amb aquesta confiança, a Vós us preguem, oh Verge Mare Dolorosa, que escolteu les nostres súpliques i inquietuds.
Mare de Déu dels Dolors, pregueu per nosaltres

ACTES CELEBRATS

SETEMBRE 2018

A L’ERMITA DE SANT SEBASTIÀ 
Del dissabte 8 al divendres14 de Setembre, a les sis de la tarda
Exposició extraordinària de la imatge de la Mare de Déu dels Dolors i res de la Corona i del Septenari a la Verge
Durant set dies abans, de la festa de la Mare de Déu dels Dolors, aquest any i d’una manera extraordinària som convidats, a recuperar aquesta pregària antiga i pròpia adreçada a la Verge dels Dolors. Cada dia es reflexionarà sobre un dels seus dolors a càrrec de diferents capellans convidats.
A LA PARRÒQUIA DE SANT BARTOMEU I SANTA TECLA
Dissabte 15 de Setembre
FESTIVITAT DE LA MARE DE DÉU ELS DOLORS
A les19 h  
Res de la Corona
A les19’30 h en acabar
Missa Solemne en honor a la Mare Dolorosa
Acabada la celebració de l’eucaristia
Conferència sobre el retaule barroc de la Mare de Déu dels Dolors de la nostra parròquia


SETMANA SANTA 2018

Dia 30 de Març
DIVENDRES SANT
A les 22 h
PROCESSÓ DELS MISTERIS
Itinerari: Baluard, Plaça de l’Ajuntament, Major, Cap de la Vila, Angel Vidal, Sant Damià, Sant Sebastià, Jesús, Sant Bartomeu, Sant Gaudenci, Sant Francesc, Cap de Vila, Major, Plaça de l’Ajuntament i Baluard.
Del DIJOUS SANT dia 29 de març al DIVENDRES SANT dia 30 de març
(En horari de les celebracions litúrgiques)
El nostre misteri de la Mare de Déu dels Dolors restarà exposat conjuntament amb altres passos sitgetans dins l’església parroquial.
      Altar de la Mare de Déu de Montserrat: Pas dels Escolapis i Pas de la Flagel·lació.
      Altar de la Mare de Déu dels Dolors: Pas de la Mare de Déu dels Dolors.
      Capella de l’Ecce Homo: Pas de l’Ecce Homo i Veracreu.
      Altar del Sant Crist: Sant Crist.
El Pas dels Mariners s’exposarà a l’antiga Confraria de Pescadors (C/ Carreta) i el Pas del Sant Sepulcre al Palau del Rei Moro (C/ d’en Bosc).

Dia 25 de març DIUMENGE DE RAMS
A L’ERMITA DE SANT SEBASTIÀ
De les 11 h a les 20 h
Exposició de la imatge de la Mare de Déu dels Dolors
DISSABTE dia 24 de Març
A L’ERMITA DE SANT SEBASTIÀ
De les 11 h a les14 h i de les 17 h a les 20 h
Exposició de la imatge de la Mare de Déu dels Dolors
A les 18h
Res del Rosari a la Mare de Déu dels Dolors
Dia 23 de març DIVENDRES DE DOLOR
A L’ERMITA DE SANT SEBASTIÀ
Inici de l’any dedicat a la Mare de Déu dels Dolors
De les onze del matí fins a les vuit del vespre
Exposició de la imatge de la Mare de Déu dels Dolors
A les 18h
Res de la Corona a la Mare de Déu dels Dolors
En acabar, es donarà inici a l’any dedicat a la Mare de Déu dels Dolors amb motiu del 325è aniversari de la fundació de la Congregació. 
Presentació del logotip representatiu d’aquest aniversari i dels actes programats per aquest any. 
Seguidament, acte de comiat a les administradores sortints i pressa de possessió de les noves administradores.

Actualització: 30 desembre 2022