CONGREGACIÓ DE BADALONA
Imatge de la Mare de Déu dels Dolors de Badalona  (foto.: Antonio Guillén)


ENLLAÇOS I CONTINGUTS DE LES PÀGINES DE MOSTRA
Pàgina V. i D. Congregació: Junta Discreta; Presentació; Programació 2017; Enllaços.
Pàgina Llibre de la Fundació à 19 de mars 1723 i altres actes i deliberacions fins à 24 de “maitg” 1807.
Pàgina Acords de la Junta Discreta fins el 15 de febrer de 1999 (en procés d’actualització).
Pàgina Retaule i misteri: Presentació; Cronologia de "12 Casualitats"; Els personatges; Guió i Imatges 2014.
Pàgina Arxiu digital de imatges: Exposició fotogràfica de la Mare de Déu dels Dolors de Badalona; Actes; Galeries d’imatges; Cartells i Altres des de l’any 2006.

Badalona des del mar - vista parcial

PRESENTACIÓ
La Mare de Déu dels Dolors de Badalona
Fa prop de 400 anys que Badalona venera la Mare de Déu dels Dolors representada en la imatge que clou la processó del dijous sant.

Una tradició tan llarga ha acumulat entorn d’aquesta imatge uns símbols de notable interès cultural. Gonfanons, Maries, Sibil·les, creu de passió, bandera, improperis, creus del record, etc. formen part del patrimoni etnològic badaloní. Però més enllà d’això aquests símbols serveixen per fer visibles unes realitats superiors: una comunitat que avança a través del temps i del món, a les fosques, il·luminant-nos els uns als altres amb els nostres febles llums, seguint el model de Maria, la grandesa de la qual està en el servei humil portat fins a l’extrem del dolor.
En la comunitat que envolta la Mare hi caben tots els fills, nens i nenes, noies i joves, petits i vells. Així ha estat sempre a la nostra ciutat i així s’ha anat transmetent la tradició fins avui. Per això volem convidar a tots els que se senten cristians a participar en la processó. Als nens i nenes per fer d’escolans amb la petita i lleugera creu del record, cantant el “record i memòria” als nois per portar la creu de passió i les noies per dur les sibil·les , als adults i els més grans acompanyant el misteri de la Mare de Déu dels Dolors . Hi ha feina i lloc per a tots. La Congregació us ho agrairà però, sobre tot, vosaltres viureu sens dubte una experiència espiritual gratificant.
La processó de la Mare de Déu dels Dolors de Badalona
Durant dècades és va celebrar per l’interior del temple, fins que l’any 2014 fruit de la representació pregària del «Retaule i misteri de Santa Maria vestida de dol», actualitzant l’antic ritual de la Casa d’Àustria de vestir la Mare de Déu com una Reina, la Junta Discreta va decidir recuperar la finalitat de la vestició, mostrar la imatge (el misteri) al poble senzill en processó el 6è divendres de quaresma Festa de Santa Maria al Peu de la Creu (conegut popularment com Divendres de Dolors) pels carrers i places de Dalt la Vila oferint als vilatans (ara ciutadans) la possibilitat de poder acompanyar-la i/o contemplar-la, i a través d’ella adreçar-se confiadament a la Mare del cel, cercant consol, fortalesa i remei per tots els mals que els afeixuguen injustament, provocats pel nostre egoisme.
La processó del Dijous Sant o del Silenci de Badalona
La Congregació de la Mare de Déu dels Dolors, s’afegeix a la processó del Dijous Sant amb el Misteri amb la imatge de la Mare de Déu, simbòlicament al Peu de la Creu, contemplant expectant la incomprensible Passió i mort del seu fill, i malgrat tot el patiment, confiant en la promesa de la Resurrecció. Una oportunitat més pels ciutadans de poder acompanyar-la, contemplar-la i adreçar-s’hi.
Informeu-vos i inscriviu-vos
Els que vulgueu participar podeu trucar al telèfon 93 430 57 91 i ens posarem en contacte amb vosaltres per informar-vos.
(fotos Miquel Tomeu)

Actualitzat: 5 gener 2020