XIII REUNIÓ PELEGRINA 20 novembre 2021 a BADALONA


XIII Reunió Pelegrina del Consell “Servites de Catalunya”

Dissabte 20 Novembre 2021

Acollits per la Venerable i Discreta Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Badalona

A la Sala Gran de la Rectoria de la Parròquia de Santa Maria - carrer de Dalt, 47 

IMPORTANT

En aquesta pàgina de la recuperació de les Reunions Pelegrines a Badalona, a més del contingut senzill de l’Acta, s’han afegit  més detalls dels temes tractats, i enllaços amb pàgines del Blog, perquè tothom que hi accedeixi, pugui aprofundir fàcilment en cada cas, atès que alguns, com és el cas del "PROGRAMA DE L'ANY", van ser resumits, perquè actualment és molt fàcil accedir al "Blog".

A partir de les 9:45, els membres de la  Congregació de Badalona, acollien als membres de les altres Fraternitats que anaven arribant i els oferien un pica-pica, mentre canviaven impressions, tot esperant l’arribada de la resta d’inscrits.  

A les 10:25 va començar la XIII Reunió Pelegrina amb l’assistència de: Beneta Santiveri, Jordi Vilamajó, Dolors Bergadà i Xavier Pinent, de Bellpuig; Mercé Oms, de Blanes; Llorenç Cullell, d’Amer; Esteve Ferré i Elisabet Olària, de Sitges; Manel Riera, Francesc Bonet i Xavier Alarcón, de Mataró; Joan Rosàs, Joan B. Antoja, Josep Lleixà, Rosa Jané, Joan Lozano, Montserrat Palay, Francesc Noy, Francesc Ribó i Mª Teresa Riba, de Badalona. 

Acta de la XIII Reunió Pelegrina del Consell “Servites de Catalunya”

Salutació del vicepresident Esteve Ferré, prior de Sitges, que adreça unes paraules en record d’en Manel (tresorer de la Congregació de Sitges), que ens acompanyava a les Reunions Pelegrines, que fa uns mesos que ha marxat d’aquest món.

També recorda al P. Antonio que fa 3 anys quan era Assessor del Consell, va deixar aquest món, però a nosaltres ens va deixar meravelloses recomanacions

cliqueu aquí als enllaços amb les pàg.

>BENVINGUDA (a la part baixa de la pàg. del BLOG i als de les TROBADES de >Moià, >Balaguer i >Blanes, quan té la paraula.

I demana que preguem per la millora de l’Antoni Gilart, prior d’Alpicat i president del Consell, que ha patit recentment un vessament cerebral, del que se’n va sortint amb una molt lenta recuperació.

També es facilita a tothom per a poder-les resseguir, les pregàries impreses que s’han escollit per iniciar aquesta Reunió Pelegrina. La primera es la lectura del Capítol 1, versicles 26 al 38 de l’Evangeli segons Sant Lluch i la segona, la pregària a la Mare de Déu sota l’advocació dels Dolors, que és projecten, acompanyats de les imatges de la Mare de Déu dels Dolors de les Fraternitats participants.


Lectura de l’Evangeli segons sant Lluc (1.26-38)              (a càrrec de Llorenç Cullell, secretari d’Amer)

El sisè mes, Déu envià l'àngel Gabriel en un poble de Galilea anomenat Natzaret, a una noia verge, compromesa en matrimoni amb un home de la casa de David que es deia Josep. La noia es deia Maria. L'àngel entrà a trobar-la i li digué: -Déu te guard, plena de la gràcia del Senyor! Ell és amb tu. Ella es va torbar en sentir aquestes paraules i pensava per què la saludava així. 

L'àngel li digué: -No tinguis por, Maria. Has trobat gràcia davant de Déu. Concebràs i tindràs un fill i li posaràs el nom de Jesús. Serà gran i l'anomenaran Fill de l'Altíssi. El Senyor Déu li donarà el tron de David, el seu pare. Regnarà per sempre sobre el poble de Jacob, i el seu regnat no tindrà fi. Maria preguntà a l'àngel: -Com podrà ser això, si jo sóc verge? 

L'àngel li respongué:-L'Esperit Sant vindrà sobre teu i el poder de l'Altíssim et cobrirà amb la seva ombra; per això el fruit que naixerà serà sant i l'anomenaran Fill de Déu. També Elisabet, la teva parenta, ha concebut un fill a les seves velleses; ella, que era tinguda per estèril, ja es troba al sisè mes, perquè per a Déu no hi ha res impossible. Maria va dir: -Sóc la serventa del Senyor: que es compleixi en mi la teva paraula.

I l'àngel es va retirar

******************************************

Pregària a la Mare de Déu, sota l’advocació dels Dolors











L’Esteve Ferré, fa una reflexió de les paraules dites en la pregària, totes relacionades amb l’esperança per continuar junts, esperança per tirar endavant amb la vida i en aquests moments difícils.

*************************************

També tenim de donar Gràcies a Déu per haver pogut reiniciar les nostres Reunions Pelegrines, després dels 20 mesos de Pandèmia Covid-19, patit per tota la humanitat.

Sembla què els responsables de tot arreu, estan cercant solucions a tots els nivells per aconseguir un millor futur per a tothom.

*************************************

Aquest temps de Pandèmia, ens ha permès revisar part de lo publicat al Blog. 

cliqueu aquí a l’enllaç>“Servites de Catalunya”,

començant per la pàgina “El Blog”, que explica aquestes  MOTIVACIONS i OBJECTIUS del Blog”:

 Cal que fem  servir “l’Eina” que tenim..., es a dir: el “Blog”

Demanem que les Congregacions que entrin al Blog i revisin el que hi ha publicat, dintre de cadascuna, per veure si es correcta, i no tinguin cap recança en informar al secretari del Consell.

També ens anima a donar a conèixer el Blog a la gent, no només entre les Congregacions i per aquest motiu ens tenim que encarregar de promocionar el Blog, fent les aportacions de documents, fotografies i altres coses interessants de les Congregacions per pujar-les al Blog.

El secretari recorda que aquest temps de Pandèmia, ens ha permès revisar part de lo publicat al Blog >“Servites de Catalunya”, i que, després de rellegir el contingut de la pàgina Blog”, que com totes les pàgines estan al servei de les Fraternitats, del 2 d’agost al 6 de setembre, vàrem enviar els paràgrafs a les Fraternitats per correu electrònic, amb l’interès de que també fos fàcil per a tothom recordar-los i assumir-los de nou, i remarca començant per la pàgina “El Blog”, que al paràgraf MOTIVACIONS i OBJECTIUS del Blog” diu:

Aquest Blog Servites de Catalunya ha estat creat amb l'objectiu de que sigui l'instrument eficaç que faciliti a totes les Fraternitats que formen part del Consell compartir: informació, experiències, documentació, espiritualitat, problemes, solucions, projectes, l'arxiu del Consell i tot allò que calgui, i sempre obert per a la seva actualització o millora, i com un complement, amb els enllaços de les pàgines Web o Blog que ja disposen algunes Fraternitats, i també com un estímul per a la resta de Fraternitats que vulguin disposar gratuïtament a aquest Blog, de pàgines pròpies que els  facilitin compartir la comunicació i la publicitat al seu entorn natural, i amb la resta de Fraternitats de Catalunya.

*************************************

Tanmateix, ens hem adonat que, sense haver-nos-ho proposat inicialment, a la pàgina “PROGRAMA PER L’ANY” només hi ha Missatges del Papa Francesc adreçats a tota la humanitat, sense cap limitació, i que això ens permet que estem a prop seu i ell a prop nostre, sense fer grans desplaçaments.  

(Detallem tot seguit els títols de cada any, acompanyants d’una senzilla explicació)

A primers de l’any 2017 els membres de la Comissió Permanent ens vàrem assabentar del missatge del Papa Francesc per la celebració de la 50 Jornada Mundial per la Pau 2017, que el P. Isidre Ferreté, s.j. va resumir en un decàleg molt entenedor i que potser seria bo que el donéssim a conèixer a les Fraternitats publicant-lo al Blog, com un 

cliqueu aquí a l’enllaç>PROGRAMA PER L’ANY 2017” 

Amb motiu dels fets del 1 d’octubre del 2017 a Catalunya, intentant seguir el criteri i els Consells del Papa Francesc. també vam gosar aconsellar a les Fraternitats publicant la pàgina 

cliqueu aquí a l’enllaç>“Comunicat dels fets de l’1 d’octubre”

donant la nostre mesurada opinió.

*************************************

cliqueu aquí a l’enllaç> “PROGRAMA PER L’ANY 2018”

“No estimem de paraula sinó amb obres”

Vàrem tenir l’oportunitat de conèixer el missatge que acaba així: Què aquesta nova Jornada Mundial es converteixi per a la nostra consciència creient en una forta crida, de manera que estiguem cada vegada més convençuts que compartir amb els pobres ens permet entendre l'Evangeli en la seva veritat més profunda. Els pobres no són un problema, sinó un recurs al qual acudir  per acollir i viure l'essència de l'Evangeli.

*************************************

cliqueu aquí a l’enllaç> “PROGRAMA PER L’ANY 2019”

“Posem-nos al Servei dels Altres

Amb l’experiència d’haver “vist, escoltat, llegit i meditat” aquest Missatge “clar i concret”  del Papa Francesc convençuts de que el Missatge també ens pot fer “un gran bé” a tots els que, havent superat físicament l’etapa de joves en la que vàrem aprendre seguint les petjades de Jesús i de Maria, ara, sense cap pretensió, seguim essent joves ”en l’esperit”.

A la capçalera de la pàgina vàrem exposar les motivacions que ens havien induït a fer-ho, recordant-nos que, a la pàgina CONSELL del Blog que ens han fet memoritzar i tenir presents les finalitats del Consell, i veure clar que també nosaltres cal que ens adrecem als “JOVES”, malgrat que sovint no sabem com fer-ho, i que aquest Missatge del Papa Francesc pot ser providencial per a tots “si som capaços de fer-lo arribar sense cap recança als joves del nostre entorn”: comunitari, familiar, laboral, veïnal, escolar, d’amistat i fins i tot d’esbarjo. donant-nos una bona oportunitat d’anar aprofundint i madurant  en aspectes molt importants, conservant-los i meditant-los en el nostre interior, seguint el valuós exemple de la nostra Mare “Soc l’esclava del Senyor, que es compleixin en mi les teves paraules”. “No tinguem por!”.

I potser allò  més important: El Papa Francesc ens adreça constantment una petició  “Que no ens oblidem de pregar per ell”. “Fem-ho!”        

************************************* 

El Papa Francesc, als participants en el 214é Capítol General de l’Orde Servita, els va lliurar el discurs que havia preparat i de forma espontània els va convidar a viure la gràcia del “servei” amb esperança, confiant com Maria en els “temps” de Déu.

I com que el Papa Francesc també s’adreçava a totes les Fraternitats dels Servents de Maria (a tots nosaltres), la Comissió Permanent del Consell “Servites de Catalunya” va escollir els discursos com a:

cliqueu aquí a l’enllaç >“PROGRAMA PER L’ANY 2020”  ,

publicant-los a aquesta pàgina del Blog el 13 de desembre, Festa de Santa Llúcia i enviant-los a les Fraternitats de Catalunya amb la Convocatòria de la XII Reunió Pelegrina de Monistrol de Montserrat, preparatòria de la XXV TROBADA celebrada a Montserrat.

A l’Assemblea del Consell de la XXV TROBADA, en lloc de donar compta d’allò que vàrem fer l’any 2019, potser era més adient mirar endavant, i diversos lectors van proclamar acuradament el discurs que fraternalment va dedicar-nos el Papa de forma espontània, que va ser escoltat  amb la màxima atenció, com si ell estès entre nosaltres a Montserrat, i a més a més, es va facilitar a tothom ambdós textos per a que els pugessin  llegir, meditar, i assumir tranquil·lament a casa seva.

I atenent la petició del Papa Francesc, recordem-nos de resar per ell, i espiritualment donem-li gràcies per animar-nos a seguir avançant pel nostre camí de devots de la Mare de Déu dels Dolors. 

*************************************

cliqueu aquí a l’enllaç >”PROGRAMA PER L’ANY 2021”

Referències a Temes tractes en discursos i missatges:

·       A les Assemblees Generals de la ONU            

·       Als participants en el Seminari “Noves formes de solidaritat”.

·       Sobre les Armes nuclears. Parc de l’epicentre de la Bomba Atòmica. Nagasaki

·       A la Declaració Universal dels Drets Humans Art. 25.1; 16.3

·       Cartes Encícliques: LAUDATO SI. 112 i 139;

·       De Meditació/oració en temps de Pandèmia.

·       URBI ET ORBI.

·       Als participants en el XXV període de sessions de la Conferència dels Estats.

·       Part de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic.

·       Del Papa Francesc a la XXXI Reunió de les parts del Protocol de Montreal.

*************************************

Vídeo Missatge del Papa Francesc  adreçat als Participants a la 2ª Sessió de la IV Trobada Mundial de Moviments Populars

cliqueu aquí a l’enllaç> “PROGRAMA PER L’ANY 2022”

El secretari informa que el 28 d’octubre, es va enviar als capdavanters de les Fraternitats com a proposta pel PROGRAMA PER L’ANY 2022, doncs, de fet, el Papa Francesc, publicant-lo a la web del Vaticà, s’adreça a tota la humanitat, inclosos nosaltres, si som capaços d’assumir-lo com a PROGRAMA PER L’ANY 2022.

D’acord amb allò establert per la Comissió Permanent, no havent-se rebut cap notificació en contra, s’aprova tàcitament, i es publica al “Blog” i s’enviarà de nou a les Fraternitats amb  aquesta Acta de la Reunió Pelegrina de Badalona.

********************************

En Joan Rosàs, prior de la Congregació de Badalona explica que, antigament, totes les congregacions mantenien correspondència constant, i que a l'any 1723, a l’arxiu de Badalona hi havia cartes de moltes altres congregacions, per tant, tots som “Una mateixa cosa i tots estaven a casa seva”, i que això els va empènyer a recuperar els contactes amb altres Congregacions i Confraries de la Mare de Déu dels Dolors de Catalunya i amb els frares servites que després de la desamortització de Mendizabal,  ja no van pogué tornar a Catalunya, però van acollir a les Congregacions i Confraries que es van anar vinculant  a l’Orde Seglar del Servites i es va crear el secretariat de congregacions i confraries dels Dolors de Catalunya, transformat fa uns anys en Consell per a intentar fer-lo més efectiu.

Més informació cliqueu aquí a l’enllaç>  “I RESUM HISTÒRIC a les Pàgines dels ESTATUTS” .

*************************************

Ara té la paraula en Francesc Bonet, membre de la Comissió de Setmana Santa de Mataró que assisteix a la Reunió gràcies al prior de la Congregació de Mataró, ens informarà de projectes futurs en els que estan treballant, que, si tot va bé, es desenvoluparan durant la propera Quaresma del 2022.

En primer lloc ens va explicar tot allò que fa referència al Sínode dels bisbes per iniciativa del Papa Francesc:

  • Dins del context d’aquest Sínode, es vol que a Mataró hi hagi una trobada de joves confrares i no confrares de Catalunya.
  • Com a cloenda d’aquesta trobada, s’està treballant per organitzar una Gran Processó Extraordinària pels carrers de Mataró on totes confraries, germandats i congregacions dels Dolors de Catalunya que vulguin i puguin participar, només caldrà comunicar que hi volen anar.
  • La data encara no està fitxada però s’està pensant en la segona setmana de Quaresma.
  • Per portar-ho a terme tot plegat, s’espera que tant les entitats eclesiàstiques com civils s’impliquin en aquest projecte al 100 %.
  • Mes endavant aniran informant en detall a totes les Fraternitats Servites de Catalunya els progressos d’aquest projecte.

Mentrestant, si us pregunteu ¿com i puc participar?, trobareu la resposta a la web de l’Església Arxidiocesana de Barcelona:

clicant aquí a l’enllaç > Com i puc participar?

*************************************

El secretari informa que havien previst ja fa temps amb l’Antoni Gilart, que avui us informaríem de la XXVI TROBADA que inicialment era per aquest l’any i es va tingué que aplaçar-la fins l’any que ve, i que la propera setmana connectarà amb ell per a cercar solucions...?

GESTIONS DEL SECRETARI

A la setmana següent d’aquesta Reunió, el 27 de novembre, al posar-nos de nou en contacte telefònic amb l’Antoni Gilart, president del Consell i prior d’Alpicat, malgrat que fa temps ja tenia avançades les gestions de programació de la XXVI Trobada resseguint el Protocol d’organització, conscient de que la seva recuperació és lenta i no li permetrà assumir les responsabilitats que té al Consell, demana als membres del Consell, que l’eximeixin de formar part de la Comissió Permanent i que provisionalment fins a les noves eleccions, el vicepresident assumeixi les responsabilitats del president i si cal, s’anomeni vicepresident a un altre membre del Consell, i que quan correspongui, d’acord amb els Estatuts del Consell, es convoquin noves eleccions.

Tanmateix, succeeix amb la Venerable Congregació dels Dolors d’Alpicat, que per aquest motiu, el seu principal interès està en atendre la continuïtat de la Congregació, adreçant una crida arreu de  Alpicat, que actualment no els permet assumir la celebració de la propera XXVI TROBADA 2022, que ja va ser aplaçada l’any passat complint les normes establertes per lluitar contra la Pandèmia del Covid 19.

Malgrat que allò més fàcil seria suspendre la XXVI TROBADA, la Comissió Permanent informa a totes les Fraternitats que seguint l’exemple de la XXV TROBADA a Montserrat està en disposició d’assumir l’organització, gràcies a l’experiència dels darrers anys de organitzar-les  resseguint el PROTOCOL D’ORGANITZACIÓ, distribuint-se les tasques d’uns i d’altres de comú acord amb la Fraternitat acollidora. Allò més necessari, és que la Fraternitat en tingui ganes d’acollir la TROBADA. Si teniu interès, adreceu-vos si us plau al secretari. 

DADES DE CONTACTE: Telèfon 93 387 82 98 – Mòbil i WhatsApp 697 42 55 17 – e.mail: servitesdecatalunya@gmail.cat

*************************************

Properes Trobades: XXVI 6 de març 2022 (pendent de decidir); XXVII19 març 2023 (300 anys de Badalona); XXVIII 2024 Bellpuig (pendent de la data)

Properes Reunions Pelegrines:  15 gener 2022 a ....... preparació de la Trobada; Maig...........)Octubre

*************************************

Visita històric/artística a l’Església Parroquial de Santa Maria, a la Santa Imatge i a la Capella de la Mare de Deu del Dolors 


Església de Santa Maria. Entrada Principal



Església de Santa Maria. Altar Major


Capella dels Dolors. Altar 


Capella dels Dolors. La Pietat


Capella dels Dolors. Baldaquí


Santa Imatge de la Mare de Déu dels Dolors


Santa Imatge de la Mare de Déu dels Dolors


Santa Imatge de la Mare de Déu dels Dolors

Santa Imatge de la Mare de Déu dels Dolors


Dinar de Germanor  i Cant de l’hora dels Adéus al Restaurant CALVINAPI


Comiat abans de marxar cap a casa


Representats de Fraternitats


Bellpuig 



Sitges

 


Mataró

******************************************

CONVOCATÒRIA

HORARI:

·        9:45  Acolliment a l’entrada principal de l’església de Santa Maria i acompanyament a la Sala Montserrat (entrada per la sagristia).

·        10:00 Refrigeri de Benvinguda. cafè/llet/sucre/edulcorant/Pastes petites.

·        10:30 a 13:15 Reunió Pelegrina Personalitzada.

·        13:30Visita a la Capella de la Mare de Déu dels Dolors i Cant de la “Salve” davant la seva Imatge.

·        13:45 Desplaçament a peu (600metres/7minuts) al Bar Restaurant “CAN JOAN” c/. Lleó, 59.

·        14 Dinar de Germanor decidint cadascú els plats del menú de cap de setmana de 14,90 €.

·        Màxim a les 16. Marxar cap a casa.

ORDRE DEL DIA:

·        Pregària Inicial de Llum i Gràcia amb motiu de la recuperació de les Reunions Pelegrines.

·        Presentació de la Venerable i Discreta Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Badalona.

·        Presentació del projecte de “REINICIAMENT” de les tasques del Consell.

·        Presentació i aprovació del “PROGRAMA PER L’ANY 2022” per a poder-lo publicar al “Blog”.

·        Resoldre els dubtes que es puguin plantejar respecta a la informació al  “Blog”.

·        Proposta de suport a les Fraternitats que vulguin disposar gratuïtament de pàgines al “Blog”.

·        Properes Reunions Pelegrines:  15 gener 2022 a Alpicat preparació de la Trobada.

·        Properes Trobades: 6 de març 2022: 19 març 2023 (300 anys de Badalona).

·        Estat de Comptes actualitzat i Conclusió de la Reunió Pelegrina.

Us preguem que abans del 10 de novembre ens confirmeu la vostra participació a la Reunió Pelegrina, el mitjà de transport que utilitzareu i la matrícula del vehicle, per a poder gestionar a l’Ajuntament el vostre APARCAMENT al davant mateix del Temple. Us adjuntem l’enllaç de Google Maps amb la VOSTRA RUTA des de Valls fins a l’esmentat aparcament.  Si per qualsevol circumstància això no fos possible, quan tinguem la vostre inscripció us enviarem l’enllaç amb els APARCAMENTS que hi ha a prop, senyalitzant també els desplaçaments a peu  fins el Temple de Santa Maria.

També us preguem que ens CONFIRMEU les VOSTRES RESERVES pel dinar, per poder tenir la seguretat de que serem atesos puntualment amb la taula ben parada.

Units en Crist i amb l’esguard de la Mare, rebeu una abraçada fraternal.

Per encàrrec de la Comissió Permanent

Josep Lleixà, ossm (secretari

DADES DE CONTACTE:

Telèfon 93 387 82 98 - Mòbil i WhatsApp 697 42 55 17 

– e.mail: servitesdecatalunya@gmail.cat 

***************************

Badalona, 8 desembre de 2021