XXI TROBADA Balaguer 2016


XXI TROBADA "Servites de Catalunya" a Balaguer
Diumenge 14 de febrer de 2016
Organització: Associació Cultural Nostre Pare Jesús i Maria Santíssima dels Dolors de Balaguer
PROGRAMA
10.00 h. Arribada de tots els germans/es a la plaça del Mercadal
10.05 h. Rebuda per part de l’alcalde de Balaguer, el Sr. Jordi Ignasi i Vidal al vestíbul de l’Ajuntament. Seguidament coffe break
10.30 h. Assemblea de les Congregacions, Confraries i Associacions de la Mare de Déu dels Dolors de Catalunya a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Balaguer, presidida per fra Antonio M. Moreno López, OSM. Delegat regional de l'orde dels Servents de Maria per a les Fraternitats seglars
12.00 h. Missa Solemne concelebrada, a l’església de Sant Josep seu de l'Associació Cultural presidits per la Imatge de Maria Santíssima dels Dolors de Balaguer 
13.00 h. Presentació del cartell «Processó del Sant Sepulcre 2016»
13,10 h. Signatura d'Agermanament entre els Armats del Sant Sepulcre de Balaguer i l'A. C. Nostre Pare Jesús i Maria Santíssima dels Dolors de Balaguer
14.00 h. Dinar de Germanor al Restaurant del Santuari del Sant Crist
16.30 h. Visita guiada i oració conjunta al Reial Santuari del Sant Crist
17.00 h. Comiat «Es l'hora dels adeus»
Benvolguts,
Enguany celebrarem a Balaguer la XXI Trobada de Congregacions, Confraries i Associacions de la Mare de Déu dels Dolors de Catalunya que organitza la Associació de Balaguer amb l'interès de mostrar-nos com, des de la seva recent instauració el juliol des 2014 amb el suport eclesiàstic, civil i social de Balaguer, disposen d'una digna seu a la que fou església de Sant Josep de Balaguer, on hi poden guardar, restaurar i conservar les imatges i els passos de la tradicional processó del Sant Enterrament de Balaguer del Divendres Sant que no es celebrava des de l'extinció de l'antiga Congregació de la Mare de Déu dels Dolors, i que sortosament ja han recuperat l'any 2015 fruit d'un il·lusionat i encomiable treball en equip. 
Tanmateix, cercant els seu orígens s'han incorporat al Consell i es van oferir per organitzar la celebració d'aquesta XXI Trobada a Balaguer, conèixer a les altres Institucions del Consell i compartir plegats una jornada de joiosa convivència redescobrint els orígens de la devoció a la Mare de Déu dels Dolors, perquè fidels al llegat rebut dels congregants i confrares que ens han precedit, siguem entre tots, capaços de revitalitzar, actualitzar i si cal, renovar o reformar les nostres Institucions. 
Amb goig, constatem que en indrets com Balaguer, Moià i Palafrugell on la congregació o confraria fins i tot havia desaparegut, s'hi ha mantingut la devoció a la Mare Adolorida, i mantenint o recuperant la seva processó, o per mitjà d'altres sortoses iniciatives, van camí, com altres tanmateix hem fet abans, de recuperar l'esperit, el tarannà i les activitats pròpies de l'orde dels servents de Maria que els frares servites varen promoure arreu fa segles. 
És per això, que entre altres coses, el Consell, complint amb allò previst als estatus de funcionament intern, estem fent recer-ca als llocs on hi van existir congregacions de la Mare de Déu dels Dolors, per saber si encara hi resta la flama encesa, i si cal, convidar-los a integrar-se al Consell oferint-los la possibilitat de compartir tot allò que tinguem a l'abast.
Ara, només cal que cada Institució organitzi l'expedició i faci urgent la inscripció conjunta del grup per poder agrupar-los al menjador en la mateixa taula.
Pere Tomeu i Deulofeu, ossm.
President del Consell            
                                                                  


RESTAURANT SANTUARI
MENÚS A ESCOLLIR (Preu per persona 22 €)

MENÚ 1

Petits entrats: Patates al caliu a l'estil de La Noguera - Cargols a la Gormanta

Olla barrejada de pinyana

Confit d'ànec amb prunes i pinyons amb ceba perla

Tarta gelada de nata amb culi de Xocolata

MENÚ 2

Petits entrants: Gambes salades - Calamar a l'Andalusa

Alberginies farcides de botifarra i ceba caramelitzada amb pinyons i pomes de Balaguer

Graellada de carn: Costella o rinyonada de xai - botifarra negra-llonganissa i pollastre a la brasa amb patata al caliu i all i oli

Mus de llimona amb crema de fruits del bosc

Café - Aigües minerals

Vi negre René Barbier - Vi blanc Mediterràni - Copa de Cava Brut


Sala d'actes de l'Ajuntament de Balaguer
ORDRE DEL DIA
Benvinguda i presentació de l’Associació Cultural Nostre Pare Jesús i Maria Santíssima dels Dolors de Balaguer per part del Germà Major, Sergio Casanova Ramírez.
Lectura i aprovació si s’escau de l’acta de la XX Trobada de Moià.
Presentació de la Trobada a càrrec del Sr. Pere Tomeu i Deulofeu, president del Consell Permanent.
Presentació oficial del Blog «SERVITES DE CATALUNYA».
Informació actualitzada de la recerca de Fraternitats en actiu.
Precs i preguntes
Conclusió per fra Antonio M. Moreno, OSM. assistent del Consell

RESUM DE LA TROBADA SERVITA DE CATALUNYA A BALAGUER 2016
ARRIBADA I ACOLLIDA
A l'hora prevista les expedicions de diversos indrets van ser acollides fraternalment pels membres de l'Associació Cultural Nostre Pare Jesús i Maria Santíssima dels Dolors de Balaguer organitzadors de la Trobada al vestíbul de l'Ajuntament de la ciutat de Balaguer, i obsequiats amb un assortit coffe break.


Mentrestant, uns i altres confraternitzaven una bona estona

RECEPCIÓ

Tot seguit a la sala d'actes l'alcalde de la ciutat el Sr. Jordi Ignasi Vidal, acompanyat de la regidora Lorena Gonzàlez Dios, va donar la benvinguda als assistents a la Trobada i manifestar la satisfacció i l'agraïment de la ciutadania i del consistori per l'esforçada, il·lusionada i voluntariosa tasca que duen a terme els membres de l'Associació Cultural, que des de la seva creació l'any 2014 ja van recuperar l'any passat la que fou tradicional processó de divendres Sant que no es celebrava des de fa uns 40 anys quan es va extingir l'antiga Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Balaguer, amb la consegüent tasca permanent de restauració o restitució de imatges, passos, símbols, vestes i altres ornaments.

L'alcalde lliura a l'Assemblea representada pel president del Consell un exemplar del llibre «Mercats de Balaguer» i una còpia d'un mapa antic de Balaguer on hi consten els noms amb que des d'antic es coneixien les cases i que s'han mantingut a través del temps.


l'Alcalde de Balaguer lliura al president del Consell el llibre "Mercats de Balaguer" i un  mapa amb l'àntic nomenclator de les cases de Balaguer

ASSEMBLEA DE LES FRATERNITATS SEGLARS SERVITES DE CATALUNYA
AGRAÏMENTS
El president del Consell agraeix a l'Associació de Balaguer la acurada organització d'aquesta Trobada, i l'assistència a les expedicions de les Fraternitats d'Alpicat, Badalona, Bellpuig, Blanes, Girona, Lleida, Mataró, Moià, Sitges i també als de Balaguer, es clar, i al que ha vingut de més lluny, fra Antonio M. Moreno de l'Orde dels Servents de Maria, que des de Plasencia s'ha desplaçat per assistir-nos, i que han excusat la seva assistència les Institucions de Besalú, Caldes de Montbui, Cambrils, Castellterçol, Manresa, Reus, Valls, Vendrell, Vic i Vilassar de Dalt, i que malgrat això any rere any va creixent el nombre de participants, esperonant als membres de la Comissió Permanent a perseverar amb la tasca que l'Assemblea els té encomanada i convida a començar amb una pregària, i cedeix la paraula a l'assistent del Consell fra Antonio Moreno, OSM.
PREGÀRIA
Fra Antonio ens fa saber que a la darrera Trobada Servita d'Andalusia els va informar dels projectes que hem posat en marxa i de que tenia d'estar amb els de Catalunya avui i li van encomanar que ens transmetés que estaran al costat nostre units en la pregària i agermanats per una mateixa devoció a la Mare dels Dolors,
I l'assistent amb l'Assemblea inicien la pregària en nom del Pare, del Fill i de l'Esperit Sant, amb l'Ave Maria saluden a la Mare i acaba amb una invocació a la Mare de Déu i Nostra demanant-li que ens faci veure clar singularment a cada Fraternitat el camí que cal seguir i ens estimuli i ens doni forces per avançar cap el futur en unió fraterna dels uns amb els altres.


El president del Consell adreçant-se a l'assemblea

El president del consell agraeix l'obsequi, i les atencions d'atendre'ns personalment i l'haver-nos acollit a la sala de actes de l'ajuntament per poder celebrar l'assemblea de la XXI Trobada Servita de Catalunya. 
L'alcalde i la regidora s'acomiaden mentre els participants aplaudeixen la seva deferència.

BENVINGUDA I PRESENTACIÓ DE LA FRATERNITAT DE BALAGUER

El president cedeix la paraula al germà major de l'Associació de Balaguer Sergio Casanova, que saluda als participants en l'Assemblea i que considera un honor i un privilegi per a la Junta i els germans de Balaguer, poder acollir la Trobada, i els agraeix la seva presència, especialment a fra Antonio, que s'ha desplaçat des de Plasencia.

Fa esment de que Balaguer és una ciutat que al llarg de la seva història, sempre ha estat important. En època d'al-Àndalus va ser una gran Medina, una de les principals ciutats de frontera, quan la serra del Montsec separava la Marca Hispànica d'al-Àndalus. Tenir la major col·lecció de ceràmica andalusí del nord d'Espanya, n'és un petit exemple. També va ser important després de la reconquesta, ja que va esdevenir la capital del Comtat d'Urgell i va donar reis com Pere el Cerimoniós, i fins i tot un important referent de la Setmana Santa, doncs a Balaguer si van fer processons fins fa uns 40 anys que es va extingir l'antiga Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Balaguer, fins que no fa gaire, un bon dia, es van preguntar ¿Perquè no ho intentem? La gent ho demanava, però ningú gosava. Van posar-se en camí constituint l'Associació Cultural el juliol de 2014, i avui, amb dos anys de vida, amb tan sols una única processó a les seves esquenes estan acollint aquesta important Trobada Servita de Catalunya.

Manifesta que l'Associació, gràcies al curós treball de recerca que fa el Consell cercant llocs on existia alguna Congregació dels Dolors, quan van saber que a Balaguer s'havia re-fundat o substituït l'antiga Congregació els van trucar i es van oferir per si volien recuperar l'herència immaterial de l'espiritualitat servita de l'antiga Congregació, i que, agraïts pel gest van decidir sens dubtes integrar-se al Consell dels Dolors i formar part d'aquesta gran família.

Perquè es en fem una idea de quina ha estat la seva feina des de juliol de 2014 fins a dia d'avui ens fa saber que han rescatat de l'oblit l'antic Sant Sepulcre, el van restaurar tot i el van banyar amb pa d'or, han construït artesanalment el pas del Crist i el de la Mare de Déu, han posat llàgrimes de vidre a la cara de la Dolorosa i han restaurat la corona de plata, han confeccionat nous vestits per a la Verge, col·laboren amb la marató de TV3, alguns dels germans i germanes col·laboren en la recollida d'aliments i en breu signaran un conveni de col·laboració amb Càritas, i manifesta que no s'allarga més perquè només tenia de donar la benvinguda i explicar-nos allò més fonamental de l'Associació i acaba donant les gràcies als germans i germanes per acollir-los en aquesta gran família, amb el desig de que passem un dia meravellós.

Acta de l'Assemblea de Moià: El secretari procedeix a llegir l'acta resumida de l'assemblea de Moià que al seu moment ja va ser enviada integra a totes les fraternitats, la qual es aprovada per unanimitat.

El secretari llegint l'acta resumida de la XX Trobada de Moià

PRESENTACIÓ DE LA TROBADA

CONSTATACIONS I ORÍGENS

El president remarca que per l'acta de Moià ja s'ha vist com estava la situació del Consell a finals del 2014, quan fins i tot pensaven «tancar la paradeta», i quin va ser el compromís de la Comissió Permanent, per pas a pas, sense presses, però sense pauses anar avançant en la recerca i la vinculació de les fraternitats seglars en actiu de la Mare de Déu dels Dolors de Catalunya que foren instituïdes arreu fa segles pels frares Servents de Maria, o amb aquelles noves fraternitats hereves de les extingides que per iniciativa pròpia han recuperat el patrimoni material, cultural i tradicional de les processons, com son els casos recents de Moià, Palafrugell i Balaguer, fruit de la fervent devoció a la Mare Adolorida que varen propagar i fomentar els frares servites desplaçant-se des dels seus convents a ciutats, pobles i viles de Catalunya, fins que amb la desamortització de Mendizabal van tingué de marxar dels seus convents, deixant sense assistència a les fraternitats seglars, fins que als anys 50 del passat segle van tornar als seus convents de Madrid, València, Dénia, i també Plasència, però no els va ser possible retornar a Catalunya.

RECUPERACIÓ DELS VINCLES AMB ELS FRARES DE L'ORDE SERVITA

Continua dient que avui celebrem la XXI Trobada, gràcies a que cap als anys 90 unes quantes congregacions en actiu, interessades en recuperar els seus orígens, varen contactar amb el llavors provincial de l'orde per a la província de Espanya i Moçambic, i es va instituí el secretariat i que a partir de les hores no ens ha mancat mai l'assistència dels frares quan els ho hem demanat. havent-nos facilitat i aprovat la traducció al català de texts litúrgics, pregàries, missals, etc, propis de l'orde servita, que el Consell facilitarà en format PDF a totes les fraternitats que tinguin interès en recuperar la senzilla espiritualitat servita.

INTERÈS DEL SECRETARI GENERAL DE L'ORDE DELS SERVENTS DE MARIA

També recorda que al assabentar-se el secretari mundial de l'Orde Servita per a les Fraternitats Laiques de que, malgrat l'absència obligada dels frares, a Catalunya seguien en actiu Fraternitats Seglars Servites va volgué conèixer «in situ» la seva situació i es va desplaçar en dues ocasions des del seu convent de Chicago, per a visitar diverses Fraternitats de Catalunya, petites i grans, importants o senzilles, havent quedat impressionat per aquest fet del qual va informar àmpliament a la cúria de l'orde dels Servents de Maria i al prior general que també es va desplaçar per presidir els 300 anys de la Congregació de Amer, i que va animar als membres del llavors Secretariat a transformar-lo en un Consell, fent-lo més viu i eficaç, sense cap dependència jeràrquica, com un nexe d'unió entre les institucions per compartir tot allò que calgui, i que en això estan, i es per això que la Comissió Permanent seguit el mandat de l'assemblea ha creat el Blog «Servites de Catalunya» perquè sigui uns eina senzilla i eficaç que permeti a totes les Institucions comunicar-se i compartir experiències, documentació, programacions, funcionament, recursos, i tot allò que calgui.
REUNIONS "PELEGRINES"
I que per les convocatòries i les actes s'ha informat de que les reunions de la Comissió Permanent van decidir fer-les cada cop en una comarca o demarcació diferent, i anomenar-les «Pelegrines», perquè sigui la Comissió Permanent la que faci el pelegrinatge per a conviure «in situ» amb les Fraternitats i facilitar la participació de les més properes que arreu tenen dificultats per a desplaçar-se a llocs llunyans.

PROFITOSES EXPERIÈNCIES DE LES REUNIONS "PELEGRINES"
Les Reunions Pelegrines d'Alpicat i Cambrils han propiciat la incorporació a les reunions de les Fraternitats de Balaguer, Lleida, Sitges, Cambrils i Reus, i això, sense haver-s'ho proposat ha estat un estímul important pels membres de la Comissió Permanent i per les Fraternitats que han acollit i/o participat en les Reunions Pelegrines, i veient que és una cosa bona, ho seguiran fent. Les Reunions Pelegrines es celebrem normalment el dissabte al matí de 11 a 1 o una mica més i son poques, màxim unes 3 l'any.
El president insta a les Juntes de les Fraternitats, i en especial als que les presideixen a que s'animin i s'esforcin en participar a les Reunions Pelegrines, en la seguretat de que semblantment a les recents reunions d'Alpicat i Cambrils, seran profitoses pels uns i pels altres, i posant com a exemple l'assistència en grup de les Institucions de Sitges, Reus i Balaguer a les darreres reunions, gosa recomanar que, aprofitant aquesta experiència es posi en pràctica a les properes reunions assistint-t'hi uns quants de cada Junta, doncs així s'amenitza el desplaçament i tanmateix la reunió.

CALENDARI PROVISIONAL DE LES PROPERES REUNIONS PELEGRINES
Dissabte 21 de maig de 2016.- Reunió Pelegrina de la Comissió Permanent a la demarcació de Girona per facilitar el desplaçament dels de: Amer, Besalú, Girona, i si es possible intensificar els contactes amb Banyoles, Camprodon, Mieres, Palafrugell i Peralada.
Dissabte 1 d'octubre de 2016.- Reunió Pelegrina de la Comissió Permanent a la Catalunya Central per facilitar el desplaçament dels de: Caldes de Montbui, Castellterçol, Moià, Vic, i Manresa.
Dissabte 15 de gener de 2017.- Reunió Pelegrina de la Comissió Permanent al Maresme per facilitar el desplaçament dels de: Badalona, Blanes, Mataró i Vilassar de Dalt.

TROBADES SERVITES DE CATALUNYA
I que, per a organitzar les Trobades, a la reunió de Alpicat ja es van cobrir les organitzacions pel 1r diumenge de quaresma del 2016, 2017, 2018, 2020 i 2023 i recorda que encara no hi ha oferiments per a les organitzacions de les anys 2019, 2021 i 2022 per si alguna de les Institucions té interès en acollir-ne una per qualsevol motiu, com pot ser la celebració d'algun esdeveniment important, com és el cas de Moià i Balaguer que han recuperat la processó, i els de Lleida i Badalona que coincidiran amb les celebracions dels 300 anys de la seva Congregació.

CALENDARI DEFINITIU DE LES PROPERES TROBADES SERVITES DE CATALUNYA
XXII Trobada: Diumenge 5 de març de 2017 a Blanes.
XXIII Trobada: Diumenge 18 de febrer de 2018 a Lleida (300 aniversari). 
XXIV Trobada: Diumenge 10 de març de 2019 a (pendent d'oferiments)
XXV Trobada: Diumenge 1 de març de 2020 a Montserrat (Trobada dels 25 anys).
XXVI Trobada: Diumenge 21 de febrer de 2021 a (pendent d'oferiments)
XXVII Trobada: Diumenge 6 de març de 2022 a (pendent d'oferiments)
XXVIII Trobada: Diumenge 26 de febrer de 2023 a Badalona (300 aniversari).

DINAMITZACIÓ DE LA COMISSIÓ PERMANENT
Informa que per dinamitzar el funcionament de la Comissió Permanent proposen ampliar el nombre de membres i delegar els diversos serveis que han anat sorgint; Recerca de Fraternitats dels Dolors en actiu, Contactes, Suport a l'organització de les Reunions i les Trobades, Disseny, Comunicació, Blog «Servites de Catalunya», etc, atès que l'ús els mitjans informàtics i telefònics actuals permeten facilitar, agilitzar, alleujar i assumir la seva gestió.

ESTATUTS
I que, per substituir els Estatuts provisionals dels inicis del Consell que estan inserits al Blog «Servites de Catalunya» proposen redactar un abans projecte d'Estatuts que contempli actualitzats els objectius, l'estructura, l'elecció, nomenament i el servei dels seus membres, les dinàmiques de funcionament, les reunions pelegrines i les trobades, els recursos i els mitjans utilitzats i enviar-lo a totes les Fraternitats perquè hi aportin esmenes, suggeriments i tot allò que considerin, per a poder redactar el projecte definitiu i enviar-lo de nou a les Institucions pel seu coneixement i estudi, prèviament a la propera Assemblea de la XXII TROBADA de BLANES 2016, on es sotmetria a l'aprovació definitiva, deixant sempre la porta oberta a qualsevol actualització i/o millores que es pugui produir.

PRESENTACIÓ OFICIAL DEL BLOG «SERVITES DE CATALUNYA»
El president demana al secretari que connecti amb l'adreça web provisional del Blog per fer la presentació oficial, i informa que va ser abans de ahir al vespre que l'informàtic va poder posar en funcionament el Blog «Servites de Catalunya» a falta només de inserir continguts a la part de l'arxiu complint el nostre compromís de presentar oficialment el Blog a la Assemblea de la XXI Trobada de Balaguer.
Com que el seu contingut és molt extens, avui només us el deixarem veure una mica passa volant per sobre amb alguna explicació complementària, doncs el disseny i els continguts ja el vàrem enviar a totes les fraternitats per si volien fer-hi aportacions a la reunió de Cambrils.
Això, no ens ha donat temps per aplicar les correccions que cal fer per millorar en algunes pàgines els continguts d'alguns formats de disseny i d'escriptura, ni per facilitar-vos a cada institució el codi contrasenya d'accés personalitzat per a que ja hi pugueu dipositar tot el material que vulgueu a la bústia del Blog.
El secretari pren la paraula i explica que el Blog ha estat creat per a que sigui útil, perquè s'utilitzi, no pas perquè faci «bonic», el Blog és com el rebost de casa, on hi guardem tots els aliments, begudes, amaniments, etc, cadascun al lloc més adient per a trobar-los facilment, per fer-los servir quan ens faci falta, o per mirar que tenim per cada àpat, o per si cal resurtir-los o afegir-hi altres productes per a celebracions senyalades.
Però com que el Blog és per a compartir, allà hi podrem deixar (assortir) tot allò que creiem que pot ser útil per la resta i a ben segur que cercant també hi podrem trobar coses profitoses per nosaltres, però no cauran del cel, cal recordar les paraules de Jesús «Cerqueu i trobareu», cal que hi entrem al Blog (rebost) per a veure que tenim, no pas donant-li un cop d'ull, i fer servir tot allò que ens faci falta per a que els «àpats» ens surtin cada cop millor. El Consell s'ha esforçat en crear aquesta eïna, feu-la servir si us plau.
De fet, ens caldrà, ja ho tenim previst, actualitzar permanentment el Blog «Rebost» amb la informació que emani de la Comissió Permanent i les aportacions de les Fraternitats, que per una millor seguretat seran analitzades i contrastades de mutu acord, atès que es tracta de un mitjà públic, obert a tothom, al qual hi podrà tenir accés tothom obertament i per la nostra singular condició, som conscients de que hem de ser molt curosos en tot allò que hi inserim. comentarem també algunes coses només per sobre.
El secretari projecta a la pantalla les pàgines del Blog explicant-ne alguns detalls que no transcrivim, atès que des d'ara ja s'hi pot accedir directament per l'adreça d'enllaç definitiva:
I no havent-hi més intervencions ni assumptes a tractar el president cedeix la paraula al assistent Fra Antonio M. Moreno, OSM.

CONCLUSIÓ
L'assistent mostra la seva satisfacció per estar un any més amb nosaltres a la Trobada, i diu que això compensa amb escreix les hores i els kilòmetres de viatge, i felicita a les Fraternitats per l'empenta que van donant al Consell assistint a les darreres reunions "pelegrines" que considera un encert, fent allò que el Papa Francesc ens ha instat en els seus missatges, especialment en allò de "sortir al carrer" a "sembrar" no quedar-se tancat en la pròpia comunitat, convent, o en el nostre cas en la pròpia fraternitat i ens anima a "sembrar la bona llavor" sense preocupar-nos de qui recollirà la collita, tal com van fer moltes generacions que varen treballar a dojo sembrant arreu la "llavor" de la devoció a Maria de Déu dels Dolors. 
I que només cal que ho fem amb convenciment, alegria, generositat i esperança, esforçant-nos i perseverant en la pregària i en l'atenció a aquells que al nostre entorn porten físicament o espiritualment una creu feixuga, estan al seu costat com Maria va estar al peu de la Creu de Jesús, per tal de que la nostra vida sigui adient amb allò que professem i interpel·li amb els fets als que el nostre entorn cerquen la felicitat sovint per camins errats.
També ens esperona a que "no tinguem por", que no tinguem cap vergonya en mostrar amb senzillesa la nostra fe, en un entorn que aparenta ser molt incrèdul, però que... ningú coneix l'interior de les persones, ho sabeu molt bé vosaltres que a les processons porteu o acompanyeu la imatge de la Verge Dolorosa, les cares dels que la contemplen parlen per si soles, es notori que a través de la seva imatge s'adrecen en pregària fervorosa a la Mare, i posa com exemple a Balaguer amb molts anys sense processó, ens ho han dit; "tothom volia recuperar la processó, però ningú gosava" fins que uns agosarats ho han fet i ves a saber fins on arribaran.
Que recentment quan el prior general de l'orde va presidir el congrés servita de Andalusia, va aprofitar l'ocasió per recordar-li que el Consell li va enviar un escrit invitant-lo a reservar la data del 18 de febrer del 2018 a la seva agenda per a  presidir la XXIII Trobada de Lleida del 2018 amb motiu de la celebració dels 300 anys de la Congregació Lleidatana. També informa que enguany els exercicis espirituals al Sant Pare i a la cúria vaticana els predicarà un frare servita, que fou company seu d'estudis.
I finalitza l'Assemblea de la Trobada amb el rés comunitari de l'Àngelus, una invocació a la Mare de Déu dels Dolors i la benedicció als assembleistes.
I per a deixar-ne constància de tota allò tractat, es redacta aquesta acta que signen al peu el president i el secretari en senyal de conformitat.

 Josep Lleixà, ossm. secretari              Pere Tomeu, ossm. president                            

Balaguer, 14 de febrer de 2016

I els participants a la Trobada, travessant la Plaça del Mercadal, per carrer del Miracle s'atansen cap a l'església de Sant Josep, seu de l'Associació de Balaguer.

MISSA SOLEMNE PRESIDITS PER LA IMATGE DE MARIA SANTÍSSIMA DELS DOLORS DE BALAGUER 


Santa imatge de Maria Santíssima dels Dolors presidint les celebracions a l'església de Sant Josep, seu de l'Associació Cultural Nostre Pare Jesús i Maria Santíssima dels Dolors de Balaguer

Concelebrada per Fra Antonio M. Moreno, OSM i Mossèn Enric Roura, rector de la parròquia de Santa Maria de Blanes i consiliari de la Confraria de Blanes, fent el servei d'acòlit  en Xavier Alarcón, prior de la Congregació de Mataró i seminarista de la Església Diocesana de Barcelona.


HOMILIA
Desprès de la proclamació de l' evangeli que narra les temptacions de Jesús al desert, fra Antonio fa esment de que constantment som temptats, que el brogit atabalat del món no facilita que la nostra resposta sigui adient, que sense adonar-nos, sense parar-nos a escollir que ens cal fer a cada moment, agafem el camí fàcil dels defectes, i que de tant en quant es bo que seguim l'exemple de Jesús, ens n'allunyem cercant el silenci exterior i interior, que no per això deixarem de ser temptats a practicar un munt de defectes, però si que, amb el silenci, la pregària, la reflexió i l'ajut de Déu, podrem escollir lliurament anar pel camí gens fàcil, ple d'entrebancs, de exercir les virtuts cercant la felicitat veritable, o anar perduts pel camí fàcil de l'egoisme col·laborant a que l'espiral de la injustícia al nostre món vagi "in crescendo", i com que constantment anirem trobant "dreceres", ens cal perseverar i cercar i trobar l'espai o els espais diaris per encarrilar la jornada, allò que fem a cada moment i la revisió al acabar el dia, perquè. Aquesta pràctica i la convicció de que no tindríem de deixar-la fer mai els cristians, seguidors de Crist, a ben segur que ens conduirà cap al foment de les virtuts, semblantment a quan en les processons mostrem la imatge Dolorosa de la Mare al poble, amb el convenciment de que tothom gaudeix de l'oportunitat de contemplar-la, invocar-la i fins i tot venerar-la. 

SALVE REGINA!
I en acabar la celebració, els participants a la Trobada, s'adrecen a la Mare de Déu dels Dolors, patrona de l'Orde Servita entonant amb ardent fervor el cant del Salve Regina!, i invocant-li que segueixi pregant per nosaltres!

PRESENTACIÓ DEL CARTELL "PROCESSÓ DEL SANT SEPULCRE 2016"
El soci major al costat del alcalde de Balaguer que presidia la presentació de l'acte i del cavallet amb el cartell cobert amb una tela, fa saber a tothom que el cartell de la processó del sant sepulcre de l'any passat es va crear composant les imatges i el text amb ordinador, però enguany van demanar al pintor autodidacta Manolo Uceda, la seva col·laboració en el projecte amb la pintura d'un quadre amb símbols de la ciutat, de l'associació i de la processó, per a ser reproduït transformat en cartell afegint els texts i logos corresponents.
Quan fra Antonio descobreix la pintura retirant tela que cobria el quadre, la visió de la composició pictòrica amb la plaça del Mercadal amb natzarens, el casc dels armats de Balaguer, la església parroquial de Santa Maria i Maria Santíssima dels Dolors amb el cor traspassat provoquen l'entusiasta aplaudiment dels assistents.

L'autor de la pintura Manolo Uceda ho agraeix manifestant que per a ell ha estat un honor poder aportar el seu treball a l'Associació.


Quadre del pintor Manolo Uceda - Cartell oficial de la Processó del Sant Sepulcre 2016 de Balaguer

SIGNATURA D'AGERMANAMENT ENTRE ELS ARMATS DEL SANT SEPULCRE DE BALAGUER I L'A. C. NOSTRE PARE JESÚS I MARIA SANTÍSSIMA DELS DOLORS DE BALAGUER

Immediatament, es procedeix a la signatura dels documents d'agermanament dels Armats i de l'Associació Cultural  en presència de l'Alcalde de Balaguer acompanyat de la regidora de turisme i festes, el qual  lliura com a record i agraïment del seu gest a ambdues entitats representades pels signants dels document, un diploma commemoratiu de l'acte, aplaudit tot pels assistents, donant per acabats els actes a la seu de l'Associació Cultural.


SANTUARI DEL SANT CRIST DE BALAGUER
Tot seguit els participants a la Trobada es van desplaçar fins al Santuari del Sant Crist de Balaguer, on Sor Victòria abadessa de la comunitat de religioses Clarisses del Convent de Santa Clara els va donar la benvinguda i va explicar la llegenda del Sant Crist, que tot seguit la comunitat de religioses va escenificar  per mitjà d'una dansa, lo qual fou molt agraït pels participants a la Trobada.


DINAR DE GERMANOR
I cap el Restaurant de l'Hotel Santuari, on tothom va localitzar immediatament el seu lloc gràcies a que els organitzadors, d'acord amb els responsables de les Fraternitat van preparar la distribució i l'assignació de taules i seients amb l'interès de facilitar a cadascú trobar el seu lloc i evitar enrarir l'ambient escampant famílies i Fraternitats cercant lloc per a seure. Aquesta experiència caldrà repetir-la en un futur malgrat que comporti una mica de feina composar el puzle, però tothom ho agraeix.

RECORDS DE LA TROBADA
Cada comensal, va trobar el seu lloc gràcies a la butlleta de "record i memòria" amb el seu nom, el menú escollit, i la lletra del cant "L'hora dels adeus" i una cinta de record brodada amb el títol de l'Associació Cultural, lo qual reproduïm. FOTOS DE FAMÍLIA I L'HORA DELS ADÉUS
I acabat el dinar, fotos de família a dojo, i tot seguit posat en espiral (en rotllana no hi cabíem) uns contents i altres emocionats, ens acomiadarem amb el cant dels adeus que els organitzadors van imprimir al darrere de les butlletes de record. 


I a l'hora prevista tothom cap a casa. Una jornada molt complerta i molt especial de la que tots en guardarem un bon record.Actualitzat: 30 desembre 2022