XXIII TROBADA Lleida 2018Pàgines: 1>Visita a llocs emblemàtics 2>Missatge a l'Assemblea 3>XXIII Trobada a Lleida
3. XXIII TROBADA "Servites de Catalunya"
a la Ciutat de LLeida 18 de febrer de 2018
presidida pel Prior General dels Servents de Maria
Fra Gottfried M. Wolf, OSM 
 
Programa - Portada
Programa - Salutació/Convocatòria
Programa- Ordre del Dia - Full de Ruta
Programa - Dinar de Germanor
A La Paeria 


Confraternització, Refrigeri i Recepció
 
A l'IMAC: Assemblea de la XXIII TROBADA “Servites de Catalunya”
Celebrada a la Sala “Alfred Perenya” de l’IMAC, presidida per Fra Gottfried M. Wolff, OSM, Prior General de l’Orde dels Servents de Maria, acompanyat pel Conseller general Fra. Jorge Luís M. Jiménez, el president en funcions del Consell Sr. Antoni Gilart, prior de la Congregació d’Alpicat, el prior de la Congregació de Lleida, i del secretari de la Comissió Permanent Josep Lleixà.

Amb l’assistència de membres de les Fraternitats d’Alpicat, Badalona, Bellpuig, Blanes, Castellterçol, Girona, Lleida, Mataró i Sitges, havent excusat la seva presència la resta de Fraternitats de Catalunya.Tothom adreça al Pare la petició de llum i gràcia pròpia dels Capítols Servites adaptada per a la Trobada.Benvolguts, 
Des del Consell de Fraternitats Servites de Catalunya, donem la benvinguda al Prior General de l’Orde dels Servents de Maria Fra Gottfried Mª.  Wolff  i al Conseller General de l’Orde Fra Jorge Luis Mª. Jiménez , que s’han desplaçat des de Roma per a presidir la TROBADA d’avui a Lleida, Es un gran honor tenir-los aquí, entre nosaltres. I lamentar que el nostre assistent l’entranyable Fra Antonio Mª. Moreno que com tots els anys volia venir des del seu convent de Plasencia, però no es trobava bé i ha tingut de desistir. 
Us donem les més expressives gràcies a totes les Fraternitats que avui  heu fet acte de presència desplaçant-vos des d’arreu de Catalunya per estar al costat de la Congregació de Lleida i us desitgem que la jornada d’avui us sigui profitosa, n’estic  segur que ho serà, atès que la “Real Venerable i molt Il·lustre Congregació de Nostra Senyora dels Dolors de Lleida”, ho ha preparat tot molt acuradament i ens acull amb els braços oberts. Moltíssimes gràcies al prior de la Congregació Sr. Fernando Gracia, a la Junta Directiva i a tots els seus congregants que ho han fet possible.
És una joia poder realitzar aquestes trobades que desitgem que tinguin molts anys de durada, per poder compartir les nostres preocupacions i els nostres afers,  amb l’objectiu d’ajudar-nos entre nosaltres per millorar el que durant l’any estem fent, la comunicació que tenim per mitjà del Consell cada vegada esta millor, vull deixar constància que el secretari, el Sr.  Josep Lleixà està fent un treball molt important desenvolupant aquesta tasca, es incansable, i també vull esmentar que l’anterior President del Consell General, el Sr. Pere Tomeu, ha tingut un paper  molt important en la promoció dels nous estatuts, que, malgrat que en principi, al venir-nos de nou, ens semblaven molt farcits, ara, a la pràctica, al fer-los servir, ens n’adonem que compleixin els objectius que ens vàrem proposar. En definitiva, son una senzilla guia de consulta, que ens orienta fàcilment en tot allò referent al funcionament del Consell i la Comissió Permanent. 
Si Déu vol i tot va be, l’any  que ve la Trobada serà a Mataró que celebra els seus 325 anys i el 2020, a Montserrat, per a celebrar joiosament la XXV ª Trobada on vàrem celebrar la 1ª. 


Al Sr. President
Als membres del Consell
A tots els germans Servites de Catalunya

Estimats germans,
Com tots els anys per aquestes dates, esperava amb il·lusió poder compartir amb vosaltres aquest cap de setmana relatiu al primer diumenge de Quaresma, data que, any rere any, coincideix amb la Celebració anual de la Trobada i aquest any després de la Solemnitat dels Set Sants Fundadors de la nostra Ordre Servita.
He seguit amb atenció tots els preparatius que s'han fet aquesta ocasió en què també compteu, a més, amb la presència del Prior General fra Gottfried M. Wolff i la del Conseller General fra Jorge Luis M. Jiménez, espero i confio que tot surti molt bé i els Germans de Lleida puguin guardar un preciós record d'aquesta efemèride tan especial per a ells.
En aquesta ocasió, com en tantes altres de la vida, es compleix aquest dita segons la qual "l'home proposa i Déu disposa". De fet, he estat esperant fins a última hora per prendre la decisió de no venir a Catalunya, pensant que les circumstàncies per les quals travesso es podien solucionar fàcilment, però no ha estat així.
En fi, lamento de cor no poder acompanyar-vos físicament, encara que sí que ho faig a través de l'oració. Per això demano a la nostra Santa Mare, Maria, i als nostres Set Sants Pares, que us acompanyin i protegeixin sempre, i beneeixin la vostra reunió.
Una forta i fraternal abraçada per a tothom.
Fra Antonio Mª Moreno López, osm

MISSATGE del Prior General de l'Orde dels Servents de Maria Fra Gottfried M. Wolf, OSM a l'Assemblea de Fraternitats dels Dolors XXIII Trobada "Servites de Catalunya" Ciutat de Lleida 18 de febrer de 2018 1r Diumenge de Quaresma


Benvolguts germans i germanes:
És per a mi un gran plaer poder estar amb vosaltres en aquesta celebració dels 300 anys de la "Fraternitat de Lleida" i de la solemnitat dels nostres Set primers Pares que vàrem celebrar ahir. Cada any per a tots nosaltres, la solemnitat dels Set Sants Fundadors és una nova oportunitat per confrontar una vegada més la nostra vida amb la vida exemplar d'aquest grup d’homes. És per això que plantejo aquestes preguntes per intentar respondre-les breument: Quin va ser l'efecte que els Set Sants van suscitar en el seu temps? ¿Què va ser allò que van provocar en les persones que els van conèixer? O, amb altres paraules: què van provocar o quins van ser els canvis que la gent d'aquell temps va poder experimentar en les seves vides?
La Llegenda dels Orígens que descriu la història i la vida d'aquests Set homes, ens dona algunes pautes per poder tenir una primera resposta a aquestes preguntes. S'hi narra, entre altres coses, la vida que van portar a Mont Senari. El text diu:
"Per aquesta caritat dirigida cap a Déu, cap a ells mateixos i cap al proïsme, van aconseguir una altíssima consideració entre la gent, al grau de veure’s obligats a atendre cada dia a les visites d'homes i dones, desitjosos d'implorar la seva protecció i ser orientats cap a la santedat per les seves paraules i exemples, a més tots els que acudien a ells buscaven l'auxili de les seves oracions i la direcció dels seus consells. Llavors, meditant sobre l'afluència de la gent que els visitaven, jutjaven això com un continu impediment en el seu desig de contemplació, per la conseqüent distracció de / esperit "(LO 40). "Gent de tot arreu arribava llavors fins a aquests homes gloriosos, els nostres Pares, i tots aconseguien segons la seva capacitat, fruits de salvació" (LO 46).
Aquesta descripció a mi em diu que els primers Pares de la nostra Ordre eren homes, com es diria avui, competents en l'àmbit espiritual. Ells posseïen el carisma i el do per entusiasmar i conquerir a la gent per mitjà de la seva fe viscuda. I la gent se sentia propera a ells buscant els seus savis consells.
Si em confronto personalment amb aquesta experiència i al mateix temps la confronto amb la situació actual de les nostres esglésies, sobretot en els països rics del món, experimento una mica de melangia. És veritat que avui podem trobar persones amb carisma per aconseguir entusiasmar els altres per mitjà de la fe viscuda i compartida. Personalment, en la meva joventut, he tingut la bona sort de trobar a persones amb aquesta capacitat; si no les hagués trobat, no estaria avui aquí. Avui, però, es viu l'oposat, és a dir, els homes i dones ja no "van", ja no s'acosten més a l'experiència de la fe i a la vida de l'Església, El nombre de persones que practiquen la seva fe, sembla reduir-se en molts països cada vegada més, any rere any.
Aquest últim fet em fa tornar l'atenció a la memòria de l'exemple dels nostres Primers Pares i em dona noves forces i ànim, atès que ells eren també un petit grup. En aquest sentit, ells s'haurien hagut de resignar dient-se a si mateixos: "som pocs, què podrem fer contra l'esperit del món?" Però contràriament a això, de cap manera es van conformar i es van resignar, sinó que es van ocupar de l'essencial: es van comprometre a viure fidelment la pròpia fe, a assumir els dons de l'Esperit Sant com a estil de vida i a manifestar la seva competència espiritual amb la paraula i amb la vida. Conseqüència d'això va ser haver rebut tot, i més encara, van viure l'experiència de rebre en gran nombre, a tantes persones que amb anhel els buscaven i els visitaven per parlar amb ells, com ens ho narra la Llegenda dels Orígens.
Benvolguts germans i germanes de les Fraternitats de Catalunya, tots nosaltres, Servents i Serventes de Maria, com a membres d'aquesta gran família, tenim el compromís de parlar de Déu, de donar-lo a conèixer als homes del nostre temps; i per aconseguir realitzar aquesta tasca a través del nostre servei missioner de cada dia, tenim el gran exemple que ens han deixat els nostres Primers Pares. És per això que precisament haurem de fer present en el nostre temps actual -i amb això vull acabar-, el preciós text de la Llegenda dels Orígens que diu:
"De tot arreu de la ciutat i del comtat de Florència confluïa molta gent a aquesta muntanya, i parlant entre ells es deien:" Per què triguem a anar a veure a aquests Servents de Déu, dels quals emana tan intens perfum de virtut , i no ens afanyem per conèixer-los millor? Veniu, doncs, veniu i dirigim-nos a aquest mont Senari, muntanya perfumada del Senyor; anem fins al cim i veiem a aquests homes gloriosos, dels quals procedeix la melodia que hem sentit i el perfum amb què ens hem delectat. Així, de les seves paraules ardents de caritat aprendrem els camins del Senyor; i, observant els seus exemples de santedat, ens disposarem a caminar amb fermesa pels seus senders. D'ara en endavant, obrem sempre segons el model que ens va mostrar el Senyor sobre aquesta muntanya per mitjà dels seus Servents "(LO 45).
Benvolguts membres de les fraternitats i congregacions de l'Orde Seglar dels Servents de Maria a Catalunya, us agraeixo amb sinceritat el testimoni de fe i caritat cristiana que, sobre les petjades de Maria i dels nostres Set Primers Pares, viviu en les vostres comunitats i en les vostres Esglésies locals, aquí, a Catalunya.
Demano a Maria, patrona del nostre Orde, i als Set Sants Pares en ocasió de la seva festa litúrgica celebrada ahir, que intercedeixi per vosaltres perquè sigueu sempre i allà on es trobeu, espiritualment missioners de l'amor cristià per a tots els homes. La bellesa de cada celebració quotidiana, us doni la força per viure aquest servei en la vida de cada dia.
Fra Gottfried M. Wolff OSM
Prior general
Lleida, 18.02.2018


Bon dia,
Com a Prior i en representació de la Congregació, vull trametre al Prior General i al Conseller General que es desplacen des de Roma el nostre agraïment per presidir aquesta XXIII Trobada de les Fraternitats «Servites de Catalunya.
I com no, al President del Consell «Servites de Catalunya» Sr. Antoni Gilart, i al Secretari de la Comissió Permanent Josep Lleixà, motor i ànima de tots nosaltres.
Gratitud a tots els que per damunt de compromisos socials i familiars i depreciant meteorologies i kilòmetres estan avui aquí.
En aquesta Lleida acollidora i oberta que amb vosaltres inicia la commemoració dels tres segles de la seva Congregació, que com deia una antiga crònica referida a la mateixa i la seva implantació a la societat lleidatana deia “… Siendo en todo momento para todos los ciudadanos, arca de refugio y consuelo en sus tribulaciones.”
Gràcies per alentar-nos i encoratginar-nos en perseverar en la devoció i germanor de la ma de la Verge dels Dolors. 
Sigueu tots benvinguts a la trobada i que la Mare de Déu dels Dolors i la nostra ciutat de Lleida us enamori una mica més.
Reitero, moltes gràcies a tots.  els que esteu aquí i avui amb nosaltres.
Per a evitar prolixitat, l’Assemblea decideix per unanimitat aprovar l’Acte de l’Assemblea de Blanes 2017, sense necessitat de procedir de nou a la seva lectura.
Consultada l’Assemblea i no havent-hi cap objecció, s’aproven per unanimitat els serveis dels membres de la candidatura proposada pel Consell Permanent
El president i el secretari informen: “Que només queden lliures el 2022 i a partir del 2024, i demana que si hi ha alguna Fraternitat que per a qualsevol motiu té interès en celebrar una TROBADA a casa seva, cal que faci la reserva quan abans millor, per a evitar que altres li passin al davant, i que mb l’experiència de les 4 darreres TROBADES, cal saber que el suport de la Comissió Permanent i la conseqüent coordinació, permeten que la organització sigui força fàcil”.
El Sr. Xavier Alarcón, prior de la Congregació de Mataró agraeix a la Congregació d’Alpicat que els hagin cedit l’organització de la XXIV Trobada de l’any que be amb motiu de celebrar els 325 anys de la seva Congregació i convida a totes les Fraternitats a assistir-hi i participar de la celebració el 10 de març.
El Sr. Esteve Ferré, prior de la Congregació de Sitges informa de les celebracions previstes pel 325è.  Aniversari de la Fundació de la Reial, Il·lustre i Venerable Congregació de Nostra Senyora dels Dolors de Sitges.
La nostra Congregació, aquest any 2018, celebrarà els 325è aniversari de la seva fundació a la parròquia de Sitges. Fou el dia 20 de desembre de 1693 quan es va rebre l’autorització per fundar la nostra Congregació a la vila de Sitges.
Aquesta celebració ha de ser un temps on la figura principal que dóna nom a la nostra Congregació, la Mare de Déu dels Dolors, tingui un espai i un temps molt especial de culte.
Per això, la millor manera de fer-ho és organitzar diferents actes de culte i de pietat popular, dedicar-li tot un any sencer per poder contemplar així el seu misteri profund de fe que ens ha d’ajudar a refermar més encara, la nostra condició de cristians.
Aquesta celebració extraordinària dedicada a la Mare de Déu se’ns dubte és una festa que ens ha de portar al Crist. Contemplant a Maria, Ella ens portarà a contemplar i entendre la historicitat de certs fets de la vida de Jesús.
Ja que un dels moments forts de la Congregació és la Setmana Santa, la Junta optà per començar les celebracions per aquest període de l’any litúrgic.
Així, els actes d’aquest aniversari, començaran aquesta Setmana Santa del 2018 i acabaran la Setmana Santa del 2019, dividint l’any en quatre grans períodes: 
1.- Setmana Santa 2018.
2.- Festa dels Dolors 2018 (mes de setembre)..
3.- Desembre del 2018 ( dia de la seva constitució).
4.- Quaresma i Setmana Santa 2019 i actes puntuals durant  la resta de l’any.
També s’informà que un dels actes previstos, al voltant de la data de la seva constitució (al mes de Desembre), es organitzar una processó extraordinària amb la imatge de la Mare de Déu. Per això, es convida a totes les Congregacions que formen part del Consell ha assistir, a dita processó, amb el seu estendard o bandera que els representa, així com assistir a la missa solemne que es celebrarà el mateix dia de la processó extraordinària al matí.
No hi va haver-hi precs ni preguntes.
El 1r. Homenatge ha estat promogut i organitzat per l’Agrupació de la Mare de Déu dels Dolors de la Parròquia de Sant Fruitós de Castellterçol, homenatjant amb aquest placa de record a la Sra. ROSA CANET I GAROLERA, en reconeixement a la seva aportació d’excel·lència per la creació i continuïtat de l’Agrupació.
Fra Gottfried M. Wolff, Prior General de l’Orde dels Servents de Maria, lliura la placa a la Sra. ROSA CANET, felicitant-la entre els aplaudiments de l’Assemblea


En nom de la Congregació d’Alpicat, el seu prior exposa els motius de l’homenatge de reconeixement:
Avui, tenim entre nosaltres al Sr. Josep Prats i Setó acompanyat dels seus fills, Marc i Gemma. També tenia de venir la seva esposa, la Sra. Carme Bernat i Pujol, però per motius de salut no ha pogut estar amb nosaltres. 
El Sr. Josep Prats i la Sra. Carme Bernat des de l'any 1988 que es va fundar la VENERABLE CONGREGACIÓ DELS DOLORS D'ALPICAT , ja fa 30 anys, moguts per la seva fervent devoció a la MARE DE DÉU DELS DOLORS, han lliurat bona part de la seva vida al servei de la CONGREGACIÓ.
Per aquest motiu, així com per molts altres que seria llarg d'anomenar, amb aquests petits detalls, la Junta Directiva de la VENERABLE CONGREGACIÓ DELS DOLORS D'ALPICAT els vol agrair públicament la seva dedicació i el seu suport.
Fra Gottfried M. Wolff, Prior General de l’Orde dels Servents de Maria, lliura al Sr. Josep Prats la placa de reconeixement, felicitant-lo entre els aplaudiments de l’Assemblea. 
I el prior d’Alpicat en nom de la Congregació lliura a la Sra. Gemma Prat, filla dels homenatjats,  un ram de roses vermelles per a la Sra. Carme Bernat.
Visita virtual a l'Oratori dels Dolors - Tancat per obres 
“Atès que per les obres de Restauració de la Coberta no es possible visitar “in situ” la Capella dels Dolors, es projecta  aquesta Visita Virtual per donar-la a conèixer a tothom.
A la Catedral Nova: Eucaristia Solemne concelebrada
Els participants marxen cap a la Catedral Nova per a participar a la celebració principal de la Trobada, la Eucarística Solemne, presidida pel Bisbe de la Diòcesi Mons. Salvador Giménez, assistit pels Canonges de la Catedral, i concelebrada per Fra Gottfried M. Wolff, Prior General i el Conseller General Jorge Luís M. Jiménez. 
La celebració fou en llengua castellana, com a signe de deferència cap a ells, i amb la màxima solemnitat, animada com de costum amb els cants del Cor Catedralici. La participació dels fidels lleidatans va ser molt nombrosa, engruixida pels membres de les Fraternitats Servites de Catalunya. Entre els acòlits si trobaven membres de les Fraternitats de Lleida i Mataró, (un d’ells seminarista a Barcelona, i les lectures foren proclamades per membres de les Fraternitats de Lleida i Badalona).

En començar la celebració el Bisbe de Lleida Mons. Salvador Giménez va donar la benvinguda al Prior General i al Conseller General agraint-los la seva presencia avui a Lleida per a presidir la Trobada de Fraternitats Servites de Catalunya a Lleida, amb motiu de la celebració dels 325 anys de la Congregació Lleidatana i va agrair a la Congregació el seu servei continuat al llarg dels anys, en la confiança de que superant les dificultats del moment present seguiran mantenint viva la fervorosa devoció del poble lleidatà a Nostra Senyora dels Dolors.
En l’homilia el Bisbe de Lleida va remarcar molt el passatge evangèlic de les temptacions de l’esperit del mal a Jesús al desert, temptacions que es repeteixen en tots nosaltres al llarg de la nostra vida, i va insistir molt en la força de la pregària, la meditació i la contemplació per a resistir els embats del maligne, en la prova constant de discernir entre el be i el mal que hem de suportar tota la nostra existència en aquest món, i va repetir una i altra vegada que la constància en la pregària sincera es fonamental.
També va fer esment de que els devots dels Dolors no tan sols tenim a la Mare de Déu com exemple a seguir, sinó que si som fidels al nostre compromís com a Seglars Servents de Maria, ella estarà sempre al nostre costat intercedint per nosaltres. Però que ens cal estar molt atents, atès que les temptacions sols es poden superar amb molta pregària (Diàleg amb Déu) i discerniment per a poder optar cap el be i rebutjar el mal, que sens presenta sovint disfressat de be. Va insistir en que Jesús fou temptat perquè era home com nosaltres i per tant, hem d’estar molt atents a les probes que Déu deixa que tinguem.
De nou insistir que la Mare de Déu, sota l’advocació dels Set Dolors, es exemple i refugi, atès que aquests set dolors son set moments fonamentals de la vida de Crist a qui ens cal imitar i contemplar.
Acaba la seva homilia realçant la presència de la Mare de Déu al Peu de la Creu, així com al costat dels Apòstols el dia de la Pentecosta, tot iniciant l’Església de Crist.
Va saludar i agrair la presència dels membres e les Fraternitats dels Dolors vinguts d’arreu de Catalunya a Lleida per aquesta Trobada del Consell “Servites de Catalunya” que s’escau sempre el 1r Diumenge de Quaresma, i va tornar a agrair la presència del Prior General i el Conseller General de l’Orde Servita, i ens va animar a tots a seguir el camí de Jesús, Congregats a l’esguard de Maria, la Mare de Déu.Amb tota la informació històrica i de funcionament, com arribar i on aparcar amb cotxe i/o autocar, com pujar-hi caminant i/o amb els ascensors, els accessos i la millor galeria fotogràfica.

Visita guiada a la Seu Vella
A la Sala de les Voltes. Dinar de Germanor 
En acabar la visita a la Seu Vella, va tenir lloc el Dinar de Germanor amb  un menú i un servei excel·lent a càrrec de l’empresa “Caparrós Celebracions”.
A la sobretaula, es va procedir a lliurar al Prior General Fra Gotfried M. Wolff, OSM, una placa de record agraint-li la seva vinguda a Catalunya per a presidir la XXIII Trobada de Lleida.
El president del Consell es va adreçar al Prior General:
Benvolgut Fra Gottfried M. Wolf, Prior General del nostre Orde dels Servents de Maria.
El Consell de Fraternitats “Servites de Catalunya” li agraïm de tot cor que s’hagi desplaçat a Catalunya per a presidir la XXIII Trobada de Fraternitats a Lleida amb motiu del  325 aniversari de la seva Congregació, i ens complau moltíssim poder oferir-li aquesta senzilla distinció en record de la seva estada a Catalunya. 
N'estem molt contents i agraïts de tenir-los entre nosaltres, a vostè i al Conseller General Fra Jorge Luís M. Jiménez. Que Déu Nostre Senyor els segueixi beneint, i com diu a la placa “Sempre amb l’esguard de la Mare”.
Moltíssimes gracies
I li va lliurar la placa entre els aplaudiments dels assistents, als quals es va adreçar el Prior General agraint-los totes les atencions rebudes en la seva estada a Catalunya.


Actualitzat: 5 gener 2020