300 ANYS DE BADALONA

 
ACTA RESUM DE LA TROBADA

Confraternització de les Fraternitats i Refrigeri de Benvinguda  

A la rectoria parroquial, oferta pels membres de la Congregació Badalonina


Missa Concelebrada a l’Església Parroquial de Santa Maria

Passeig fins al proper Museu Municipal de Badalona

Informació de la Conferència anunciada per aquest Cartell

Benvolguts, pel vostre coneixement us adjuntem l’enllaç

https://www.youtube.com/watch?v=-vO_Llbtx5Y

 amb la Conferencia “300 ANYS d’història” de la CONGREGACIÓ DELS DOLORS DE BADALONA promoguda i celebrada el 23 de febrer del 2023 al Museu Municipal de Badalona, per presentar el llibre de 145 pàg. que han editat, redactat per en Joan Rosàs, historiador i prior de la congregació, confiant plenament que gaudireu del seu contingut

Visita a l’Exposició dels “300 ANYS de la Congregació”

Assemblea de la XXVII TROBADA del Consell “Servites de Catalunya”

A la Sala d’Actes del Museu Municipal

Inici de l’assemblea amb la benvinguda per part de la Directora del Museu de Badalona a totes les fraternitats a la XXVII Trobada de Fraternitats Servites de Catalunya, benvinguda que reitera l’Esteve Ferré actuant com a President de la Comissió Permanent del Consell de Fraternitats.

Lectura del Text Bíblic:  Mt17, 1-9 “La Transfiguració” 

a càrrec d'en Llorenç Collell responsable de la Congregació d'Amer i vicepresident del Consell 

“En aquell temps, Jesús prengué Pere, Jaume i Joan, el germà de Jaume, els dugué dalt una muntanya alta i es transfigurà davant d’ells. La seva cara es tornà resplendent com el sol, i els seus vestits, blancs com la llum. 

També se’ls aparegueren Moisès i Elies, que conversaven amb ell. Pere va dir a Jesús: «Senyor, que n’estem, de bé, aquí dalt! Si voleu, hi faré tres cabanes, una per a vós, una per a Moisès i una altra per a Elies». Encara no havia acabat de dir això quan els cobrí un núvol lluminós, i del núvol estant una veu digué: «Aquest és el meu Fill, el meu estimat, en qui m’he complagut; escolteu-lo». En sentir-ho, els deixebles, esglaiats, es prosternaren de front a terra. Jesús s’acostà, els tocà i els digué: «Aixequeu-vos, no tingueu por». Ells alçaren els ulls i no veieren ningú més, sinó Jesús tot sol

Mentre baixaven de la muntanya, Jesús els manà que no diguessin res a ningú d’aquella visió fins que el Fill de l’home no hagués ressuscitat d’entre els morts”.Reflexió del text bíblic de la Transfiguració del Senyor a càrrec de l’Esteve Ferré Planas,
President de la Comissió Permanent del Consell de Fraternitats i Prior de la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Sitges.

Aquest fragment del relat de la Transfiguració del Senyor se’ns presenta en aquest camí de la Quaresma com un signe de l’alegria que vindrà durant la Pasqua.

El relat ens diu que mentre pregava Jesús, es trasmudà l’aspecte de la seva cara i el seu vestit es tornà blanc i espurnejant. Pere, Joan i Jaume veieren la glòria de Jesús i sentiren la veu del Pare que digué: ”Aquest és el meu Fill, el meu elegit, escolteu-lo!”.

En el llarg camí del temps de Quaresma, camí d’austeritat, de silenci, de penediment, de reflexió, camí de color morat se’ns presenta una llum, una nova claror, una nova il·lusió, una alegria. Cal però, que nosaltres no abandonem aquest camí, ni caiem en la desesperació, ni en el desinterès.

El relat de la Transfiguració de Jesús és un primer indici del que passarà el dia de Pasqua. Déu Pare, transfigurarà a Jesús, presentarà a Jesús no com a persona sinó com a Jesús Fill de Déu, com a Jesús el Messies Ressuscitat.

Maria, sota l’advocació dels Dolors va viure intensament la mort de seu Fill Jesús però també va viure, més intensament, l’alegria d’aquell matí de Pasqua quan va anar al sepulcre i un àngel li comunica la gran notícia:

“Perquè busqueu entre els morts aquell que viu?”

La resurrecció de Jesús serà la verdadera Transfiguració de Jesús.

Maria ens convida, també a nosaltres, a fer l’experiència del sepulcre buit. Maria ens diu a cadascú de nosaltres, i a les nostre Fraternitats, que no ens desanimem, que no ens avorrim de viure un any més la Quaresma, perquè al final del camí se’ns mostrarà a Jesús com a Déu veritable. Al final del camí hi trobarem a Jesús ressuscitat, la verdadera llum resplendent de la Pasqua.

La Quaresma ens portarà l’alegria de la gran Transfiguració de Jesús: La seva Pasqua, la seva resurrecció, el seu triomf sobre la mort i el pecat.

I quin paper hi té Maria en aquest camí de la Quaresma?. Ella, en tota la tradició cristiana, resta associada a l’alegria, a la joia, a l’esclat d’una nova esperança que és la Pasqua.

Santa Maria, ha de ser la causa de la nostra alegria; Santa Maria que, acollint el Crist en el seu sí, rebent-lo mort a la seva falda allibera la humanitat de tota tristesa. Ens allibera d’una Quaresma eterna.

Aquests dies, totes les nostres Fraternitats acompanyarem la Mare de Déu dels Dolors pels carrers de les nostres viles o ciutats en les nostres tradicionals processons. Us convido a no quedar aturats en la contemplació de la Maria Dolorosa en el Divendres Sant, a no aturar-nos en la contemplació de la creu de Jesús, ni en la tristor del sepulcre, sinó a fer un pas més i arribar al matí lluminós del diumenge de Pasqua per contemplar a Jesús ressuscitat i contemplat també l’alegria de Maria en veure de nou el seu Fill glorificat del Pare.

Les nostres processons no tindrien cap sentit sinó arribem a la Pasqua del Senyor.

Aprenem de la Mare de Déu a ser generosos i a viure amb alegria, a combatre la tristesa tot cultivant una vida segons l’Evangeli, i preguem-li que intercedeixi  per nosaltres, pels nostres familiars i amics, per les nostre Fraternitats, pels nostres difunts, pels nostres congregants i associats... per tal que Déu, el nostre Pare, ens doni l’alegria, per revestir-nos de la llum de la resurrecció de Jesús i poder cantar l’Al·leluia Pasqual amb el cor ben obert a l’esperança.

Santa Maria, Mare nostra, allibereu-nos de la tristesa de la vida present i doneu-nos l’alegria de la vida futura.

Pregària Conjunta 

 “Verge Santa Maria, Mare del bell amor"

Sigueu per a tots nosaltres, reunits aquest matí en nom vostra, l’Estel que guiï amb seguretat els nostres passos i les nostres Fraternitats a l’encontre del Senyor.

R/ Mare de Déu, sota l’advocació dels Dolors, pregueu per nosaltres.

Mare Dolorosa que no vas perdre mai la fe i l’esperança en el teu Fill Jesús.

Orienteu les nostres vides i les nostres Fraternitats vers Aquell que és “la llum veritable, que il·lumina a tots els homes “.

R/ Mare de Déu, sota l’advocació dels Dolors, pregueu per nosaltres.

Mostra’ns en les nostres vides, en el nostre camí de cada dia, en el sí de les nostres Fraternitats, aquesta esperança que prové de Déu. 

R/ Mare de Déu, sota l’advocació dels Dolors, pregueu per nosaltres.

Maria beneïu totes les nostres Fraternitats, i feu que siguin un  instrument portador dels autèntics valors de l’Evangeli en el nostre dia a dia.

R/ Mare de Déu, sota l’advocació dels Dolors, pregueu per nosaltres.

Maria, feu que no ens manqui mai el vostre consol i la vostra esperança.

R/ Mare de Déu, sota l’advocació dels Dolors, pregueu per nosaltres.

Santa Maria, Mare nostra, que intercediu per nosaltres constantment davant del vostre Fill, ens posem sota la vostra protecció. Escolteu les nostres pregàries, des del fons del vostre cor. 

R/ Mare de Déu, sota l’advocació dels Dolors, pregueu per nosaltres.


     

Salutació i Parlament

del President de la Comissió als assistents a la Trobada:

“En nom de la Comissió Permanent del Consell, benvinguts a tots i a totes. Una  cordial salutació a la Fraternitat que ens acull, la Congregació de Badalona i a les altres Congregacions que avui ens trobem aquí en aquesta trobada: la Congregació d’Alpicat,  Amer, Bellpuig, Blanes, Camprodon, Girona, Mataró i Sitges.

Enguany, estem celebrant la XXVII Trobada General de Fraternitats de la Mare de Déu dels Dolors acollits per la Venerable i Discreta Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Badalona que celebra el 300 aniversari de la seva fundació. En nom de tots, moltes felicitats a tots els seus congregants i a la seva Junta.

Primero de todo, un cordial saludo al Conseller General de la Orden Servita, Fra. David M. Mejía Cisneros que se ha desplazado desde Roma y preside hoy esta celebración.

En nombre de todos, bienvenido y muchas gracias por estar aquí con nosotros. Su presencia es un signo de comunión, para todos nosotros que desde nuestras Fraternidades tenemos la misma fe en María con la advocación de la “Virgen Dolorosa.

A tots, els que ens acompanyeu avui, encoratjar-vos a que aquesta trobada sigui una bona oportunitat per a que la resta de Fraternitats del Consell puguem visitar i conèixer amb tot detall aquesta Congregació Badalonina.

Animar-vos a seguir endavant amb les nostres Fraternitats, en el que nostre dia a dia, encara que deixeu-me dir-ho, casi sempre siguem els mateixos els que en veiem les cares. Animar a la resta de Fraternitats a que es treguin de sobre aquesta pols de la mandra i es deixin estar de tantes excuses inexcusables i participin més activament en les reunions pelegrines i en les trobades anuals del Consell.

El dia d’avui, serà un moment molt indicat per agrair-li a la nostra Mare tot allò que anat fent en el sí de cadascuna de les nostres Congregacions i Confraries, i per demanar-li que segueixi sent la nostra empara i guia en tots els nostres projectes de futur.

Estem ja en plena Quaresma i totes les nostres celebracions del “divendres de Dolor” i de Setmana Santa ja estan quasi preparades.

Un any més, tornarem a sortir al carrer en processó per acompanyar la imatge dels Dolors amb molta devoció, oferint a tothom, especialment als qui pateixen o porten una creu feixuga, poder contemplar-la o acompanyar-la per adreçar-li  una pregària fervorosa cercant consol i fortalesa.

És per això, que gosem encoratjar-vos a tots, a viure intensament el Divendres de Dolor, els dies centrals de la Setmana Santa però sobretot la Pasqua: La Resurrecció de Jesús en el sí de les nostres famílies i en el sí de les nostres Fraternitats.

Moltes, felicitats a la Congregació de Badalona pels seus 300 anys i que tinguem tots   una molt bona trobada.

Una felicitació a la Junta i als Congregants de la Venerable i Discreta Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Badalona pels 300 anys de la Congregació.”


Agraïment a tots del expresident del Consell Antoni Gilart

M’adreço a tots vosaltres com secretari del Consell per encàrrec de l’anterior president Antoni Gilart, prior de la Congregació d’Alpicat, conegut fraternalment com el “Tonet”, que a conseqüència de la Pandèmia Mundial, també va ser afectat d’una greu malaltia cerebral que el va impossibilitar mentalment de continuar essent president, i va demanar obertament a la Junta que escollissin un nou president o una nova presidenta, i així es va fer immediatament.  

Ell, tenia moltes ganes de venir a compartir un any més la TROBADA i participar a la celebració del 300 anys de Badalona, i també ens ha demanat que us manifestéssim a tots el seu agraïment per la confiança, el suport i l’ajuda que li hem donat com a president, però també ha reconegut amb la seva família que malgrat que acceptin la situació actual, no li son aconsellables els desplaçaments, ni els esforços emocionals.

No pretenem pas informar-vos de tot allò que s’ha fet durant els seus anys de president del Consell, atés que tot està publicat obertament i ordenadament a les pàgines del Blog, per facilitar al màxim la localització i la lectura d’allò que cerquem, però si que us farem memòria del paràgraf de la seva salutació com a nou president a la Reunió Pelegrina del 2015 publicat al Blog, i malgrat que han passat uns quants any, segueix essent molt actual.

“El president els agraeix  la seva assistència, en la confiança de que el creixement providencial de l’arbre i les branques de les Fraternitats de la Mare de Déu dels Dolors de Catalunya, anirà acompanyant al seu temps d’un profund arrelament i una abundosa collita”.

Ara doncs, amb molta senzillesa i estimació rebeu una fraternal abraçada d'ell, que ens demana que continuem per aquest camí de sembrar la devoció a la Mare de Déu, sense cap recança, perquè les generacions que ens venen al darrera puguin recollir-la i viure-la intensament.

I per acabar, us demanem que li dediquem un fort aplaudiment, agraint-li la seva salutació.

I això, ho vàrem fer tots els assistents a l’Assemblea d’aquesta XXVII Trobada dels “3oo anys de la Congregació de Badalona” 


Presentació dels “300 anys de la Congregació de Badalona”,

a càrrec d’en Joan Rosàs. Prior de la Venerable i Discreta Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Badalona

Badalona acull amb goig i agraïment la trobada anual de les fraternitats catalanes de la Mare de Déu dels Dolors, en aquest any que en compleix 300 de la seva fundació i, precisament, en el dia exacte d’aquest aniversari, el 19 de març, Divendres de Dolor,  de 1723.

S’han fet nombrosos actes, però l’acte central s’ha guardat per el dia d’avui. Es volia compartir la festa amb tots els Congregants de Catalunya. Som fraternitats i per tant germans. La nostra Congregació dels Dolors no va ser pas la primera congregació de Catalunya, ni una gran Congregació del país, sempre ha sigut en proporció a la població de Badalona.

Quan es fundà, algunes de les que vosaltres representeu ja l’havien precedida, i d’altres la van seguir al cap de poc temps. Però això té poca importància, perquè tots som un de sol. “Congregavit nos in unum Mariae Dolor”, deia el lema dels congregants que encara conserveu en moltes congregacions: el dolor de Maria ens ha reunit en una. Per això no sabríem celebrar el nostre tercer centenari sense vosaltres.

Badalona és una ciutat oberta, com totes les costaneres, i amb una història de més de 2.000 anys, que us acull amb els braços oberts. El museu, que conserva les restes més importants de la Baetulo romana s’ha posat a la vostra disposició, ens ofereix les seves sales per a la nostra trobada i ens mostrarà una exposició temporal que ben segur que ens agradarà perquè parla dels tres segles d’història de la congregació de Badalona, que és  també la història de tots.

I, en el punt culminant de la celebració, als peus de la Verge Dolorosa, en l’eucaristia hem donat gràcies a Déu per aquests 300 anys i per poder-ho celebrar, malgrat els greus problemes de estimació, salut, convivència i d’altres... que actualment hi ha arreu del mon, i que ens cal, a tota la humanitat, ser conscients per estimar de debò, fer el bé i demanar-li a la Mare de Déu i Mare nostre, i a Nostre Senyor que ens ajudin a tots els humans donant-nos forces per cercar i aconseguir solucions adients. Lloat sigui Déu!

Aprovació de l’Acte de l’Assemblea d’Amer del 2022

D’acord amb lo establert, 1 mes després d’haver-la enviat a les Fraternitats i publicat al Blog, no va existir cap proposta de modificació i es va considerar tàcitament aprovada.

Calendari de Properes Reunions Pelegrines

Des de l’any 2014 es va decidir:

Programar i Celebrar 2 Reunions Pelegrines a l’any dissabte al matí, que fins ara han sigut molt profitoses per tots els que hi ha participat.

Que siguin els membres de la Comissió Permanent els que es desplacin a la Fraternitat acollidora i assumeixin personalment les seves despeses, sense provocar cap despesa extra a la Fraternitat.

Per a poder-se conèixer millor i conèixer mútuament les responsabilitats i les ajudes que de comú acord es poden portar per anar avançant, sembrant arreu de Catalunya cara al futur per Actualitzar totes les Fraternitats.

Està establert als ESTATUTS DEL CONSELL de nivell intern, que el Consell només és això, un Consell, sense cap autoritat sobre les Fraternitats.  

Actualment, una de les REUNIONS PELEGRINES es preparatòria amb temps de l’organització de la TROBADA per assumir les tasques de comú acord.

Cal doncs concretar urgentment per aquest any:

Una Reunió a Bellpuig al Juliol. I Una Reunió a Alpicat a l’Octubre.

Calendari de les Trobades Anuals de les Fraternitats

 XXVIII TROBADA a Bellpuig el 18 de febrer del 2024
(1r diumenge de Quaresma)

MOLT IMPORTANT: Tanmateix es demana als responsables de totes les Fraternitats, que preguin nota de la data del Diumenge 18 de febrer de 2024, i la reservin per poder assistir-hi, i si ja estesin interessats en assistir-hi, que ens ho facin saber a la Comissió Permanent per Correu Electrònic o per Telèfon, per a poder anar treballant, informant, compaginant i decidint tot allò que calgui per facilitar l’organització, amb els responsables de la Congregació de Bellpuig.

La presidenta de la Congregació de Bellpuig demana ajuda per la seva preparació.

Se l’informa que és molt segur que la tindrà i també que  per la preparació de les Trobades existeix un PROTOCOL que s’actualitza any rere any, aportant les experiències i millores aportades per l’ultima TROBADA per facilitar les properes, i que quan la Comissió Permanent tingui actualitzat el proper PROTOCOL de la XXVIII TROBADA actualitzat, l’hi enviaran per poder facilitar les gestions i compromisos, que s’aniran decidint de comú acord la Congregació i la Comissió tots els detalls, procurant avançar-os al màxim per si cal corregir-los i/o adaptar-los a les possibilitats que vagin sorgint.

En qualsevol cas, poden comptar amb el suport i l’ajuda de la Comissió Permanent, per poder-ho constatar  tot a la propera Reunió Pelegrina a Bellpuig del proper mes de Juliol.

 

XXIX TROBADA a ALPICAT el 5 de març del 2025
(1r. Diumenge de Quaresma)

En aquest punt els representants de la Congregació d’Alpicat fan saber que potser si no hi ha entrebancs la podrien acollir.

Les Fraternitats que per qualsevol motiu tingueu interès en organitzar una Reunió Pelegrina o una Trobada a la vostra localitat, cal que ho proposeu quan abans millor a la Comissió Permanent per a que hi puguem donar conformitat.

Amb la informació i l’experiència organitzant les darreres Reunions Pelegrines i les Trobades, podeu comptar amb la col·laboració i el suport de la Comissió Permanent en tot allò que estigui a l’abast d’aquesta en tots els aspectes: organització, planificació, logística, publicitat, comunicació i gestió...

Conclusió de l’Assemblea

Arribat el final de l’Assemblea, la va tancar el Conseller de l’Ordre Servita David M. Mejía Cisneros agraint la oportunitat que li ha donat el superior general  de venir a la  Celebració del III Centenari de l’Orde Seglar a Badalona coincidint amb la XXVII Trobada “Servites de Catalunya i veure com es la feina que es porta a terme a les diferents Congregacions de Catalunya.

Explica que fa 600 anys de la primera ordre seglar.

Que Maria es com la figura materna i tots volem ser sempre petits per tenir l’empara de la mare.

Es la seva primera ocasió a Badalona i tot es nou per a ell però agraeix la feina que es porta a terme i que continuem aquesta labor amb la grandesa de Déu.

Cançó de Comiat de l'Assemblea de Fraternitats del Consell

Noia del Poble Maria

lletra del Badaloní Joan Soler i Amigó (A.C.S)

 

Noia del poble Maria, d'un poble de vinya i blat,

si tens morena la cara és del sol que t'ha colrat.

Déu per vora teu passava, vora el camí et va trobar.

 

Noia del poble, Maria, Mare de l'amor més clar.

 

Maria de l'esperança, que vetlles gresol en mà,

la llavor duies colgada que l'Esperit va covar.

Déu te guard, noia del poble, que tan blanc llesques el pa.

Noia del poble, Maria, Mare de l'amor més clar.


Al sortir, les Fraternitats assistents van ser obsequiades amb aquest llibre de 145 pàgines


I els inscrits es traslladaren al proper Restaurant “Rafael Hoteles”  pel

DINAR DE GERMANOR


CANT  DE COMIAT 


Si disposeu de fotografies adients de la Trobada que no estan publicades al Blog, us agrairem que ens les envieu per Correu Electrònic a

servitesdecatalunya@gmail.com   

 

Congregació de Badalona i Consell “Servites de Catalunya” Actualitzat: 18 de maig de 2023